Šport
7 ogledov

''Težko mi je igrati proti Sloveniji''

sergej rutenka EPA
V Španiji se je v teh dneh zbral "creme de la creme" mednarodnega rokometa, med največje zvezdnike svetovnega prvenstva pa zagotovo sodi Belorus Sergej Rutenka. Nekdanji slovenski reprezentant in član zlatega rodu Celja Pivovarne Laško je pred slabimi tremi leti znova oblekel dres z beloruskim grbom na prsih, ob tem pa blesti v dresu Barcelone.

Rutenka je zaznamoval evropsko klubsko sceno v zadnjem desetletju, po prestopu iz velenjskega Gorenja v Celje Pivovarno Laško pa se je začela njegova neverjetna in silno uspešna kariera. V športni kartoteki visokoraslega beloruskega zunanjega igralca je kar pet zmagoslavij v evropski ligi prvakov: prvič je slavil v dresu Celja Pivovarne Laško leta 2004, nato še trikrat s španskim Ciudad Realom v letih 2006, 2007 in 2008, nazadnje pa z Barcelono leta 2011. Za slovensko izbrano vrsto je nastopil na treh velikih tekmovanjih: na svetovnih prvenstvih v Tuniziji leta 2005 in Nemčiji leta 2007 ter na evropskem prvenstvu v Švici leta 2006.

''Ni mi lahko igrati proti Sloveniji''

Beloruska izbrana vrsta je v uvodnih treh tekmah v Zaragozi premagala Južno Korejo s 26:20 ter izgubila s Poljsko z 22:24 in Srbijo z 28:34. V četrtek se bo pomerila s Slovenijo, v soboto pa še s Savdsko Arabijo. Rutenka je bil pred šestimi leti član slovenske izbrane vrste v Nemčiji, na četrtkovi tekmi v Zaragozi pa ji bo stal na nasprotni strani igrišča. "To je življenje, stvari se včasih spreminjajo," je to dejstvo komentiral visokorasli Belorus in dodal: "Za Belorusijo tedaj nisem želel igrati, zdaj pa se je zadeva obrnila. Na mojo veliko srečo ni bilo veliko dvobojev s Slovenijo, doslej sem odigral le enega. Ni mi bilo lahko, tudi v četrtek mi ne bo. Po drugi strani sem vesel, da vidim svoje nekdanje soigralce in novi rod slovenskih rokometašev, a na igrišču bodo veljala druga pravila."

''V nekaterih aspektih je Slovenija absolutni favorit''

Žvižej Gaber Slovenija Poljska SP svetovno prvenstvo Zaragoza | Avtor: EPA EPA
"V vsakem primeru se pripravljamo in želimo osvojiti dve točki na četrtkovi tekmi v Zaragozi, a ni nujno, da bo tako. Obeta se težak in hud boj, Slovenija pa je v nekaterih aspektih absolutna favoritka," je pred četrtkovo tekmo dejal Rutenka in dodal: "V primerjavi z zadnjim medsebojnim dvobojem, ki je bil novembra lani v Minsku, je Belorusija napredovala na vseh področjih in je močnejša, a Slovenija je izjemno hitra. To je njen velik adut. V Minsku jo nismo zmogli zaustaviti, v vsakem primeru pa upam, da smo se s tega dvoboja, ki se je končal z neodločenim izidom, kaj naučili. Skušali bomo odpraviti naše napake in uveljaviti naše prednosti, tu predvsem mislim na našo telesno moč. A poudarjam, slovenski rokometaši so vendarle izkušenejši, za večino beloruskih igralcev pa je sklepni turnir v Španiji prvo večje tekmovanje. Če se nekoliko pošalim, tudi sam bi si zaradi izjemne hitrosti vaših rokometašev težko izboril mesto v slovenski ekipi."

''Francozi so favoriti številka 1''

Eden največjih zvezdnikov svetovnega rokometa za glavne favorite letošnjega svetovnega prvenstva šteje Francoze. "Oni so še vedno najmočnejši. Njihova prednost je, da so po telesni moči daleč pred vsemi, ob tem pa imajo širok nabor igralcev. Z menjavami ne izgubljajo na kakovosti. V ozek krog pretendentov za končno zmago uvrščam tudi Špance, predvsem zaradi domačega igrišča. A kot sem dejal, Francozi so po mojem mnenju še vedno favoriti številka 1."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.