Šport
22 ogledov

Tina Maze se ne misli vrniti

Tina Maze Anže Petkovšek
Tina Maze se je že odločila, namignila je, da se ne namerava vrniti na tekme svetovnega pokala.

"Sama pri sebi že nekaj časa vem, kaj in kako. Z uradno odločitvijo bom počakala, da jo vsi prejmejo. In seveda ne morem lagati: če nimam prave tekmovalne energije, ne morem lagati, da jo imam, ker je nimam. Jasno pa se je treba odločiti," je za TV Slovenijo ob predstavitvi otroške slikanice dejala najboljša slovenska smučarka vseh časov. Tina Maze tako najverjetneje ne razmišlja več o vrnitvi na tekme svetovnega pokala.

Mazejeva je danes sodelovala ob predstavitvi slikanice. Njeno otroštvo je v zgodbo Tina in medvedja moč prelil Primož Suhodolčan ob ilustracijah Gorazda Vahna. Kot je povedala na današnji predstavitvi knjige, ki je izšla pri založbi DZS, je počaščena. Suhodolčan in Vahen sta pri prenašanju njene zgodbe v slikanico opravila izjemno delo. Projektov, kot je ta, je, kot je dejala, vedno vesela.

Resnična zgodba z izmišljenimi dogodki

Za Suhodolčana je bilo pisanje zahtevno delo, saj se v knjigi resnična zgodba prepleta z izmišljenimi dogodki. Obenem mu je pisanje pomenilo velik izziv. Kot je še povedal, je imel ob nastajanju slikanice ves čas pred očmi moto, ki ga je Mazejeva zapisala tudi v predgovoru, da je za dosego cilja potrebna vztrajnost.

Kot je povedal Vahen, je v knjigi risal otroka, deklico in ne svetovne prvakinje. Pri nekaterih ilustracijah si je pomagal s fotografijami, denimo pri ilustraciji Tine na saneh, spet druge je ustvaril po svoji domišljiji. Kot izziv si je zadal, da deklica v knjigi obenem je in ni Tina. V knjigi je res Tinina zgodba, vendar je njeno sporočilo univerzalno: da samo želja po zmagi ni dovolj, ampak je zanjo potrebno trdo delo.

Mladi bralci se bodo iz zgodbe naučili, kar se bodo sami želeli, lahko se pa veliko, meni Mazejeva. Ko se je zgodba, ki je opisana v knjigi, dogajala, je bila še daleč od tega, da bi bila prvakinja. Se ji je pa pot začrtala že v otroštvu: da bo predana smučanju, snegu, količkom, medvedom in lisičkam.

Po besedah vodje projekta Andreje Kopač iz založbe DZS je Mazejava tako izjemna športnica in poseben človek, da si zasluži, da je njeno otroštvo obelodanjeno v knjigi. V zgodbi so izpostavljeni pogum, vztrajnost, ponos in marljivost. S knjigo želijo mladim bralcem pokazati, kako naj gredo pogumno in pokončno skozi življenje.

Po besedah Kopačeve bo slikanica v mesecu dni izšla tudi v angleščini, poleg tega razmišljajo o prevodih v še nekatere tuje jezike, saj najboljšo alpsko smučarko v zgodovini Slovenije poznajo tudi zunaj meja naše države. Mazejevi pa je založba podarila izvod, natisnjen z zlatimi črkami.

Komentarjev 16
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:06 31.marec 2016.

    Glej dejstvo je da je to je praksa slovenskih top športnikov. V tem so zveneča imena slovenskega športa. Zakaj je tko urejen pa napačnega sprašuješ. Jz sam povem tko k je. Nism pa nikol zagovarjal tega al pa neki.

  • matjaz 21:23 30.marec 2016.

    Kraljica slovenskega športa do sedaj. Samo želimo si lahko, da bi še kdaj kdo ponovil te uspehe. Vsi vi slovenski negativni nevoščljivci, pa se skrivate za svojimi življenjskimi neuspehi in nesposobnostmi in pljuvate po ljudeh, ki so naredili Slovenijo še ...prikaži več bolj prepoznavno. Tina je ena od njih, Peter bo še veliko povedal in naredil in Bog daj da se mu pridruži še kdo, tudi v alpskem smučanju. Rekordi obstajajo zato, da se jih nekoč preseže....zakaj pa ne. Tina, vsekakor srečno in samo spoštovati je treba, kar se boš odločila. Po eni strani nam je lahko žal, če se ne greš več, po drugi strani pa si te bomo zapomnili po stopničkah, zmagah in boju do zadnjega diha za veliki kristalni globus....kakšna 10. ali 15. mesta v prihodnosti tebe in nas verjetno več ne zanimajo. Srečno in velika hvala!!!!

  • logistika 21:03 30.marec 2016.

    Pa še vedno ne vem, kaj ima veze z vojsko. Ko pobrskam po netu, jo vidim samo v policijski uniformi.