Šport
13 ogledov

Tina Maze v Leviju brani skupno vodstvo

tina maze sölden zmaga Reuters
Tina Maze, zmagovalka veleslaloma v Söldnu, bo poskušala prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark ubraniti v Leviju, kjer jo čaka prvi slalom sezone. Na Finskem bo tekmovalo šest Slovencev.

Prva tekma svetovnega pokala v alpskem smučanju je bila za slovensko ekipo odlična, tekmovalce in tekmovalke pa že čaka nova preizkušnja, tokrat slalomska. Tina Maze, zmagovalka veleslaloma v Söldnu, je že na Finskem, kmalu pa se ji bodo pridružile še Maruša Ferk in Ula Hafner ter Mitja Valenčič, Matic Skube in Miha Kürner.

Ženska ekipa je pod vodstvom trenerja tehničnih disciplin Denisa Šteharnika proti Münchnu, kjer jih je čakal let proti Helsinkom in nato do Levija, odpotovala v torek, danes pa gredo na pot tudi moški, ki jih vodi trener tehničnih disciplin Marko Jurjec.

"Priprave med poletjem so bile dobre, predvsem treningi v Čilu so dobro uspeli, s čimer sem zelo zadovoljna. Trenirali smo vse discipline, in to na različnih terenih, kar smo dobro izkoristili. Dobro sta nam služila tako vreme kot podlaga. V zadnjem času smo bili na avstrijskih ledenikih, kjer smo trenirali tudi slalom, z vremenom pa smo imeli še kar srečo," je o pripravah dejala Ferkova in dodala: "Lahko rečem, da sem napredovala v vseh disciplinah, posebno pa lahko izpostavim napredek v veleslalomu. Mogoče sem celo izboljšala tudi slalom; prejšnjo sezono sem sicer veliko smučala v evropskem pokalu, s čimer sem ohranila občutek. Dobro je tudi, da sem zamenjala smučarske čevlje, kar mi pomaga, da smučam nekoliko drugače. Letos sem pripravljena narediti korak naprej tudi v hitrih disciplinah."

Šteharnik je spregovoril o pripravljenosti dveh slovenskih tekmovalk, ki bodo poleg Mazejeve nastopile v Leviju: "Kar se tiče zadnjih priprav, smo poskušali izkoristiti dane pogoje. Podlage so bili sicer mehkejše kot bodo v Leviju, s čimer nismo zadovoljni. Mogoče nam primanjkuje nekaj treninga slaloma. Zavedam se, da ima Maruša dobre rezultate v hitrih disciplinah, tako da je morala urediti stvari, ki se tičejo testiranj in samih treningov. Zdaj še ni v najboljši slalomski formi, seveda pa računamo na to, da se uvrsti med trideset najboljših. Potrebuje še približno od dva do tri tedne, da se forma izboljša; mislim, da bomo do tega prišli na treningih v Vailu. Maruša se je dobro pripravljala v veleslalomu, tako da lahko postane takšna tekmovalka, ki lahko nastopa v vseh disciplinah, tako kot Ilka Štuhec. Za Ulo pričakujemo, da bo letos tako dobro nastopala v evropskem pokalu, da bo naslednje leto v ekipi A. Zato gre letos zraven v Levi, da se seznani s pogoji, tako da ne bo naslednje leto prvič tam. Pričakujemo, da bo letos naredila takšen napredek, da ji bo naslednje leto start v svetovni pokal dobro uspel."

"Fantje imajo za seboj že kar nekaj kilometrov na smučeh, tako da izpad zadnjih treningov ni težava. Tudi drugi niso imeli sreče z vremenom. Drugače pa bomo lahko v petek in soboto tam še malo trenirali," pa je o zadnjem izostanku časa na smučeh dejal Jurjec, ki se je poleg Valenčiča in Skubeta odločil na Finsko peljati tudi Kürnerja. Ta je v Leviju nastopil že trikrat, a do zdaj še ni prišel do točk, tako da bo to letos njegov največji cilj. O Skubetu pa je Jurjec rekel: "Matic je bil na zadnjem treningu kar hiter, tako da mislim, da je dobro pripravljen. Kaže zanesljive vožnje, zdaj pa jim mora dodati še nekaj rizika."

Valenčič je v Leviju do zdaj dosegel deveto, 13., in 26. mesto, pred prvo tekmo sezone pa je z narejenim med poletjem načeloma zadovoljen: "Največ smo naredili v Argentini, kjer je bil trening zares kakovosten. Vseeno bi lahko v zadnjem času trenirali dosti več, če bi le imeli srečo s pogoji. V Evropi je bilo precej drugače kot po navadi, kar so občutile tudi druge ekipe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.