Šport
34 ogledov

Tina najponosnejša na zmage v Söldnu

tina maze sölden EPA
S sobotnim ženskim in nedeljskim moškim veleslalomom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom se bo začela nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju.

V vlogi osrednje favoritinje je Tina Maze, ki si z že upokojenim avstrijskim asom Hermannom Maierjem s po tremi söldenskimi zmagami deli rekord po številu zmag na ledeniškem uvodu v sezono.

Najboljša alpska smučarka prejšnje zime, ki bo kot prva Slovenka sezono odprla z osvojenim velikim kristalnim globusom skupne zmagovalke svetovnega pokala, je prav na ledeniški veleslalomski premieri v lovu za novim rekordom. V primeru novega zmagoslavja na uvodnem veleslalomu, konkurenco je pokorila lani, na veleslalomu v Söldnu je na najvišji stopnički zmagovalnega odra stala tudi v letih 2002 in 2005, bi prevzela tudi absolutni primat tako v moški kot ženski konkurenci po številu zmag v Söldnu.

Sölden praznuje jubilej

Tirolski organizatorji v Söldnu letos obhajajo 20. obletnico, odkar so leta 1993 pod streho spravili prva uvodna veleslaloma, takrat z zmagama Avstrijke Anite Wachter in Francoza Francka Piccarda. Sicer pa bo letošnje tekmovanje za svetovni pokal skupno 17., doslej so morali odpovedati le tri tekme, oba veleslaloma leta 2006 zaradi vdora nenavadno toplega vremena z dežjem in moško tekmo leta 2010 zaradi megle in slabe vidljivosti.

Zanimiva je bila ženska tekma leta 2002, ko so na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopile tri tekmovalke: domačinka Nicole Hosp, Slovenka Tina Maze in Norvežanka Andrine Flemmen.

Domačini že pet let brez zmage

Na ledeniku, ki leži tri tisoč metrov nad morjem, sta največkrat slavila Maier in Mazejeva, ki sta rekorderja s po trema zmagama. "Na te tri zmage sem najbolj ponosna," je za avstrijsko tiskovno agencijo Apa dejala slovenska šampionka. Med aktivnimi udeleženci moškega dela karavane sta v Söldnu s po dvema zmagama najuspešnejša Američana Ted Ligety (2011, 2012) in Bode Miller (2003, 2004). Domačini že od vse od leta 2005, ko je pri moških zadnjo zmago slavil Maier, in od leta 2008 pri ženskah, ko je bila najhitrejša Kathrin Zettel, čakajo na novo rdeče-belo zmagoslavje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.