Šport
45 ogledov

Tina osvojila prvo slovensko zlato na ZOI!

Maze superkombinacija olimpijske igre Soči 2014 smuk
1/31
EPA
Po treh slovenskih kolajnah v Sočiju je prišel čas tudi za četrto, prvo zlato na zimskih olimpijskih igrah. Tina Maze je z izvrstno vožnjo izenačila čas Dominique Gisin, tretja je bila še ena Švicarka Lara Gut. Ilka Štuhec 10., Maruša Ferk 18.


Proga v Roza Hutorju je bila vse od začetka dirke obsijana s soncem. Glede na napovedi je to pomenilo prednost za nižje startne številke, saj se je proga v spodnjem delu vseskozi mehčala. Prva je progo prevozila Švicarka Fabienne Suter.Njen čas (1:41.94) je bil v primerjavi z najboljšim časom prvouvrščene na kombinacijskem smuku Julie Mancuso za sekundo boljši.

Suterjevo vse do nastopa Maruše Ferk nobena tekmovalka ni izrinila s prvega mesta. To ni uspelo niti Slovenki, v cilju je prehitela le Američanko Jacqueline Wiles. Zato pa je rojakinjo ugnala Dominique Gisin, ki je bila hitrejša za 38 stotink. Med obe Švicarki se je uvrstila Daniela Merighetti (+0,27). Najboljša na kombinacijskem smuku – Julia Mancuso – je po napaki v spodnjem delu zaostala za slabo sekundo in se že takoj poslovila od kolajne.

Tina izenačila čas Gisinove

Od elitnih smukačic je prva nastopila Marianne Kaufmann-Abderhalden, ki pa je zdrsnila v srednjem delu in odstopila. Zadnja Švicarka Lara Gut je utrdila švicarsko prevlado, z desetinko zaostanka je prišla na drugo mesto, za Gisinovo. Elisabeth Görgl je povsem razočarala in zaostala krepko več kot sekundo. Predhodnica Mazejeve Maria Höfl-Riesch si je že v zgornjem delu nabrala nekaj zaostanka in prav tako ostala v ozadju.

Tina Maze je odpeljala izvrstno, si že v zgornjem delu nabrala lepo prednost (+0,38), ki jo je do konca znala zadržati. V cilju se je izenačila z Gisinovo in prišla na prag prve slovenske zlate kolajne na zimskih olimpijskih igrah! Zadnja resna konkurentka Anna Fenninger je odstopila v srednjem delu, potem ko je bila na vrhu hitrejša od Črnjanke.

Tudi Ilka med deseterico

Med deseterico je prišla tudi Ilka Štuhec. Za Tino je zaostala malce več kot sekundo (1,08) in bila v cilju zadovoljna. Zadnjih 15 tekmovalk ni spremenilo vrstnega reda pri vrhu in tako pri sledečih uvrstitvah Slovenk: Maze 1., Štuhec 10. in Ferk 18.

30-letna Korošica je po dveh srebrnih kolajnah iz Vancouvra Sloveniji tako priborila tudi prvo zlato na zimskih olimpijskih igrah. Da si je prvo mesto razdelila z Gisinovo, gotovo ni odvzelo veličastnosti trenutka. Bronasto kolajno je z majhnim zaostankom (+0,10) osvojila Gutova. To je prvi primer v zgodovini olimpijskih tekem, da sta dve tekmovalki osvojili zlato.

"Ne se razvadit'"

"Vesela sem tudi za Dominique. Fajn je, da sva skupaj zmagali. Če si pozitiven, je narejenega 60 odstotkov dela. Vsa čast vsem slovenskim dobitnikom kolajn! Včeraj sem prek interneta spremljala dogajanje. Super ste! Res cenim to, kar sta včeraj dosegli punci na smučeh," je po podelitvi cvetja najboljšim za TV Slovenija povedala Mazejeva, ki ni vedela, da bo večerna podelitev kolajn v znamenju Slovenije, saj bosta odličji prejeli tudi Vesna Fabjan in Teja Gregorin

"Vse tri danes? To je noro! Ne se razvadit', okej?" je v šaljivem tonu gledalcem sporočila do ušes nasmejana Tina. 

Weirather: Moje srce je zlomljeno

Na tekmi sezone zaradi poškodbe sicer ni nastopila ena izmed najboljših smukačic Tina Weirather. Liechtensteinka je svoj nastop dokončno odpovedala dan pred dirko. "Moje srce je zlomljeno, ker ne morem nastopiti. Moj cilj je bil olimpijski smuk. Pripravljena sem bila. Tako dobro pripravljena," je sporočila Weiratherjeva, hčerka Hartija Weiratherja in Hanni Wenzel, ki je v tej sezoni že zmagala na superveleslalomu v St. Moritzu in veleslalomu v Val d'Isèru.

"Vedno sem se počutila odgovorna za padce in poškodbe, toda tokrat sem imela smolo. Borila se bom, da bom pripravljena na super G čez štiri dni, vendar je iz zdravniškega vidika to nekaj skoraj nemogočega. Kljub temu upam na čudež. Hvala za podporo," je še sporočila ena od (bivših) favoritinj za olimpijsko odličje v smuku.

Olimpijski smuk (ženske), izidi:

1. Tina Maze (Slo) 1:41,57
 . Dominique Gisin (Švi) isti čas
3. Lara Gut (Švi) 1:41,67 +0,10
4. Daniela Merighetti (Ita) +0,27
5. Fabienne Suter (Švi) +0,37
6. Lotte Smiseth Sejersted (Nor) +0,44
7. Edit Miklos (Mad) +0,71
8. Julia Mancuso (ZDA) +0,99
9. Nicole Hosp (Avt) +1,05
10. Ilka štuhec (Slo) +1,08
...
18. Maruša Ferk (Slo) +1,67
...

Komentarjev 15
  • Scott 19:01 12.februar 2014.

    Bravo Tina in SDS, bravo Peter in SLS!

  • jaki 16:09 12.februar 2014.

    A si to mislu Škot? Ker skot ni naša beseda - morda je bizantinska?

  • miro 16:02 12.februar 2014.

    VSAKA ČAST NAŠIM ŠPORTNIKOM, Naj se še olitiki malo ozrejo koliko truda je treba uložit v uspehe