Šport
25 ogledov

Tina s ponesrečenim nastopom peta

Tina Maze Reuters
Nemka Maria Höfl Riech je zmagala na superkombinaciji alpskih smučark za svetovni pokal v švicarskem St. Moritzu (2:08,41). Druga je bila Američanka Lindsey Vonn, ki je zaostala le tri stotinke, tretja pa Avstrijka Avstrijka Nicole Hosp (+0,51). Tina Maze je bila peta (+0,99), Maruša Ferk pa 14. (+2,23).

Tina Maze ne bo zadovoljna zapustila St. Moritza v Švici, saj se ji kljub statusu ene od glavnih favoritinj za zmago ni uspelo prebiti na stopničke. Najboljša Slovenka je preveč zaostala že v prvem delu superkombinacije, ko je za vodilno Američnko Lindsey Vonn zaostala sekundo in 13 stotink in v superveleslalomu končala na 13. mestu.

Američanki, ki je zmagala že včeraj v smuku, danes pa je lovila jubilejno 50. zmago, se je najbolj približala lanska dobitnica velikega kristalnega globusa v skupnem seštevku svetovnega pokala Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je zaostala le 23 stotink sekunde.

Drugi del superkombinacije je pripadel Avstrijki Nicole Hosp, ki se je z 28. mesta prebila na stopničke. Prve zmage v sezoni se je veselila lani zmagovalka svetovnega pokala v skupnem seštevku Höfl-Riescheva, ki je na koncu za tri stotinke ugnala Vonnovo. Tini Maze se ni posrečil niti slalom, a je vseeno napredovala na končno peto mesto. Na zadnji superkombinaciji je bila druga. Maruša Ferk, peta iz zadnje superkombinacije, je bila tokrat 14., za zmagovalko je zaostala dve sekundi in 23 stotink. Ilka Štuhec, tretja Slovenka, je odstopila na slalomu; po superveleslalomu je bila 40.

Slalom je postavil trener Mazejeve Livio Magoni. Črnjanka je nejeverno zmajevala z glavo, ko je videla, da je po svojem slalomskem nastopu kar za 0,48 sekunde zaostala za Avstrijko Hospovo. Slednja je bila po prvi vožnji šele 28. (+2,04), na Magonijevi postavitvi pa se je znašla kot riba v vodi in tudi zaradi veliko boljših pogojev, ki so jih imele tekmovalke z začetka slalomske startne liste, napredovala na zmagovalne stopničke.

"Danes sem bila malo preveč prazna, nisem mogla narediti tistega, kar bi lahko. Poleg tega je bila proga na mehkem snegu in v takih razmerah se lahko dobro vozijo tudi slabše slalomistke. Sedaj se bom spočila tri dni in se pripravila za naslednje tekme. Res je sicer, da že zelo dolgo dosegam uvrstitve med prvimi petimi v vseh disciplinah. To je dober pokazatelj forme, vendar me peto mesto danes ne zadovolji," je povedala Mazejeva. Andrea Massi, vodja njene ekipe, je pojasnil, da so dan pred tekmo na sestanku ekip zahtevali, da progo postavijo po mehkejšem snegu, ker je Mednarodna smučarska zveze (Fis) menila, da je bil petkov slalom pretežak. "S tem se nismo strinjali, vendar nismo mogli drugače. Trener Livio Magoni je nato napravil, kar je bilo mogoče, tudi Mazejeva, ki pa je imela prazne 'baterije'. Ne more vsak dan delati čudežev. Bila je utrujena, kljub temu pa je dosegla dober izid, ki pa zanjo ni najboljši," je ocenil Massi.

Mazejeva je bila potem na drugem mestu vse do vožnje Avstrijke Elisabeth Görgl, četrte pred slalomom, za njo pa je zaostala druga Avstrijka Anna Fenninger, tretja pred slalomom. Höfl-Riescheva je prevzela vodstvo, čeprav je izgubila veliko svoje prednosti, ter nato čakala le še na eno tekmovalko. Še pred slalomom je Vonnova dejala: "Na superveleslalomu nisem naredila vsega, kar sem želela pred drugim delom kombinacije. Nekaj majhnih napak sem naredila in tu izgubila skupaj precej časa. Mislim, da bom morala na slalomu položiti vse karte na mizo in veliko tvegati." Napad se ji ni povsem posrečil in je v pokru izgubila dvoboj za zmago le za las.

Ferkova je bila po prvem delu kombinacije 29. (+2,11). V petek je bila s tretjim izidom kariere peta, na to mesto pa se je z izvrstnim slalomom povzpela z 18. mesta po smuku. Tokrat ni napravila takega skoka, čeprav ji je slalom uspel bolje kot prvi del tekme.

Vanja Brodnik po padcu na sobotnem smuku, ko je udarila z glavo ob progo in nato priletela v zaščitno mrežo, ni nastopila. "Vanja Brodnik je naredila napako v spodnjem, tehničnem delu petkovega smuka, ko ji je nekoliko zarobilo smučko in jo je vrglo v zaščitno mrežo. Sama je odsmučala v cilj. Nato je odšla na pregled v bolnišnico. Čutila je bolečino v kolenu, po opravljeni magnetni resonanci pa so ugotovili, da je šlo le za močan udarec in da nima strganih križnih vezi ali poškodbo meniskusa," je povedal Andrej Možina, slovenski ženski trener za hitre discipline.

Švicarka Fabienne Suter, ki je padla na petkovem slalomu, pa bo zaradi poškodbe križne vezi desnega kolena manjkala najmanj šest mesecev in je zanjo letošnja sezona že končana. Ženski del bele karavane se seli v Nemčijo, kjer bosta 4. in 5. februarja v Garmisch-Partenkirchnu na programu smuk in superveleslalom.

Svetovni pokal, superkombinacija (Ž), izidi:

1. M. Höfl-Riesch (NEM) 2:08,41
2. L. Vonn (ZDA) +0,03
3. N. Hosp (AVT) +0,51
4. E. Görgl (AVT)+0,81
5. T. Maze (SLO)
...
14. M. Ferk (SLO)
...

Svetovni pokal, skupno (po 21 tekmah od 39):

1. L. Vonn (ZDA) 1250 točk
2. T. Maze (SLO) 863
3. M. Höfl-Riesch (NEM) 696
4. E. Görgl (AVT) 598
5. A. Fenninger (AVT) 567
...
37. M. Ferk (SLO) 123
63. I. Štuhec (SLO) 56
93. A. Drev (SLO) 11

Superkombinacija (po dveh tekmah):

1. L. Vonn (ZDA) 180
2. T. Maze (SLO) 125
3. N. Hosp (AVT) 120
4. M. Höfl-Riesch (NEM) 110
5. K. Zettel (AVT) 79
6. M. Ferk (SLO) 63
...

Komentarjev 2
  • goly 17:30 29.januar 2012.

    ne oglašaj se k nimaš pojma kaj pa kako....itak te pa sam fovšija daje k ma več dnara k ti, ki si ga ne znaš prslužt sam, tko da...čiči na stolčku pa jokaj kok majo drugi več dnara pa ...prikaži več kakšna recesija je ;)aja pa še lepša je od tebe tko da...te v obeh prekaša pa tud po pameti :Dlep dan :D

  • tralala 15:32 29.januar 2012.

    Ko jo šiša, baburo naduto. Začne naj spoštovati pogodbe, ki ji podpiše, naj neha poslušati tistega pohlepnega italijanskega primitivca. Al naj pa za romunsko repko začne smučat, pa bo vidla support. Kar talajte minuse, je težko dojeti postopke tele naše lepotične, ne?