Šport
12 ogledov

Tina skoraj dve sekundi za Fenningerjevo

tina maze trening smuk beaver creek
1/7
Reuters
Na treningu ženskega smuka so imeli organizatorji, kljub idealnim vremenskim pogojem, težave s pripravo proge.

Prvi trening smuka alpskih smučark na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju so morali hitro prekiniti. Italijanka Daniela Mergihetti, ki je bila tretja na startu, je grdo padla na zadnjem skoku, ki so ga delavci na progi nato malce popravili in znižali.

"Vrglo me je pet metrov v zrak. Ni težava v sami dolžini skoka, temveč višina. Posebej, ker skok sledi nepreglednemu zavoju," je po padcu povedala Italijanka, ki pa jo je odnesla brez hujših poškodb.

Tina dve sekundi zadaj

Tina Maze se je na progo pognala kot 18. in za vodilno Avstrijko Anno Fenninger zaostala za skoraj dve sekundi (+1,92). Končala je na 15. mestu. Avstrijki sta se zaenkrat najbolj približali Švicarka Fraenzi Aufdenblatten (+0,21) in Američanka Julia Mancuso (+0,38). Maruša Ferk je postavila 25. čas (+2,71), Ilka Štuhec pa 40. (+6,02). Ženski kombinacijski smuk bo v ponedeljek.

Massi: "Tega si ne bi smeli dovoliti"

"To je pomanjkljivost, ki izhaja iz povprečnih predtekmovalcev. Tega si organizatorji olimpijskih iger ne bi smeli dovoliti, progo bi morali preizkusiti in izboljšati že prej. Glede na zadnje izkušnje in kaj se mi v zadnjem času dogaja, sicer tega ne bi smel komentirati, a enostavno ne morem mimo tega, da so se morale tri tekmovalke žrtvovati," je bil zaradi nevarne proge kar malo ogorčen trener Tine Maze, Andrea Massi.

Same vožnje Mazejeve Massi ni videl, zato je ne more ocenjevati. Je pa dejal, da je proga prava olimpijska, saj vsebuje vse smukaške elemente, otežuje pa jo tudi valovita podlaga v zgornjem delu: "Je zelo raznolika. Podlaga je lepo utrjena, skrbi me le spodnji del, bojim se da bo sonce sneg omehčalo."

Tina pozitivno razpoložena

Z vsem se je manj obremenjevala Mazejeva, ki je naredila dve večji napaki, ni pa tudi vozila povsem na polno. "Imamo še pet treningov, zato se nisem hotela metati na glavo. Je pa čudno, da sem bila na startu olimpijske proge, pa se nisem prevzela olimpijskega duha, tako kot nekatere druge, ki so se že takoj hotele dokazati. Zgrešila sem tudi obe diagonali, ki bosta na tekmi odločilni. Pred njima sem izgubila vso hitrost, če se ti to zgodi, nimaš prav nobenih možnosti, pa čeprav druge dele prevoziš odlično. Za eno napako sem kriva sama, pri drugi pa sem imela napačne informacije. Ampak to bomo uredili," je dejala Črnjanka, ki vse okoli sebe zaenkrat vidi pozitivno.

"Smuk je lep, tehničen. Še zdaleč ni lahek, zavoji zgoraj so zahtevni, podlaga je tudi dobra, ves čas se nekaj dogaja, trese. Zgornji del je trden, spodaj pa je že mehko, da se udira. Tudi nasploh se odlično počutim, dosti bolje kot pred dvema letoma na generalki. Vse vidim pozitivno, barve prostovoljcev so prijetne, policistov je manj, kot sem pričakovala. Hrana je, kakršna je, ampak se ne pritožujem."

Miller najboljši na uvodu

Američan Bode Miller je bil najhitrejši na uvodnem treningu smuka na olimpijskih igrah v Sočiju. Miller je na prizorišču Roza Hutor za tri stotinke prehitel Švicarja Patricka Kuenga, tretji pa je bil Avstrijec Matthias Mayer, ki je zaostal 17 stotink sekunde. Slovenca Rok Perko in Klemen Kosi sta bila 28. oziroma 39. Moški smuk bo sicer na sporedu v nedeljo.

"Niti malo podobno Vancouvru"

Rok Perko Soči trening smuka | Avtor: Reuters Reuters
Nad progo je, tako kot Mazejeva, navdušen tudi Perko (moški in ženske tekmujejo na različnih progah), ki meni, da je povsem drugačna kot pred dvema letoma, mnogo bolj tehnično zahtevna. Sneg je bolj kompakten, podoben, kot ga imajo v Severni Ameriki. Proga mu bi morala ustrezati, čeprav tokrat s startno številko ena tega ni dokazal.

"Zgrešil sem dvoje vratc, a se zaradi tega ne obremenjujem, saj imam še dve možnosti, da to popravim. Vzel bom malo višjo linijo, pa bo vse v redu. Pri teh vratih so tudi številni drugi delali napake. Vseeno pa me kar čudi, da sem toliko zaostal. Mogoče je razlog tudi v tem, da so imeli tekmovalci z višjimi startnimi številkami boljše informacije, kaj se na progi dogaja," je razmišljal Perko, ki pa je za razliko od Mazejeve z razmerami v olimpijski vasi razočaran: "Živimo kot v internatu, hrana je slaba. Vse ni niti malo podobno razmeram v Vancouvru."

Komentarjev 21
  • Peric Mitja 22:27 08.februar 2014.

    če bi mi dobili malo denarja od tebe bi tut lažje šli skoz mesec

  • vladek 08:19 07.februar 2014.

    če bi naši mladi upi dobili nekaj denarja od Tine bi bilo dost novih smučark,tako ona pobaše ves denar

  • mrki 07:44 07.februar 2014.

    glede na super komentarje - super poznavalcev belega cirkusa , vam sporočam a brez TINCE se si slovenčki IZGUBILI v snegu belega cirkusa - noben še opazi nebi da smo zdraven !!Kar se naših stručkotov za alpski del tiče pa ...prikaži več ostajam brez besed.