Šport
4559 ogledov

Tina Šutej evropska podprvakinja

Tina Šutej Epa Tina Šutej je na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torunu na Poljskem s preskočenimi 470 centimetri osvojila drugo mesto.
Na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Torunu na Poljskem je Tina Šutej osvojila drugo mesto. Luka Janežič je bil šesti.

Tina Šutej je v drugem poskusu finala skoka ob palici preskočila letvico na višinah 4,45 metra, 4,55 metra in 4,65 metra, na 4,60 in 4,70 je bila uspešna v prvem poskusu. Letvico na višini 4,70 sta preskočili le Šutejeva in Švicarka Angelica Moser, ki je bila nato v drugem poskusu uspešna še na 4,75. Šutejeva je letvico na 4,75 dvakrat podrla, nato pa si pustila še zadnji poskus na 4,80 (uspešen skok bi ji prinesel zlato), a je letvico podrla.

Tretji sta bili Britanka Holly Bradshaw, nekdanja dvoranska evropska prvakinja in bronasta na prejšnjem EP na prostem, in Belorusinja Irina Žuk, ki sta končali na 4,65 m.

"Izjemno sem vesela. To je moja prva članska medalja, na veliki tekmi sem nazadnje stala na odru za zmagovalke leta 2006, ko sem na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila srebrno medaljo. Bilo je zelo težko danes, saj zjutraj zaradi pozitivnega primera za koronavirus v naši ekipi nisem vedela, če bom lahko sploh nastopila. Potem sem okrog poldneva vendarle dobila bolj spodbudne novice," je z odličnim rezultatom in uvrstitvijo zadovoljna Šutejeva. "Tudi tekma ni bila najlažja, a sem se zbrala in osvojila tisto, kar sem napovedala, odličje. Težko bi bilo bolje. No ja, le zlato, ampak tudi srebro je zame tokrat izvrstno," je dodala in napovedala boj za najvišja mesta tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu.

Šutejeva je s tem osvojila osmo medaljo na dvoranskih evropskih prvenstvih za slovensko atletiko, peto srebrno. Vseh osem odličij je osvojilo sedem atletinj, atleti pa so prišli najvišje do četrtega mesta. Tina Šutej Kolajne Šport To ji je uspelo kot sedmi Slovenki v zadnjih 25 letih

Janežič: cilj je bil finale

Drugi današnji finalist je bil Luka Janežič, ki je v teku na 400 metrov z rezultatom 47,22 osvojil šesto mesto. Naslov je osvojil Španec Oscar Husillos (46,22).

"Vedel sem, da bo težko, manjkalo mi je vzdržljivosti, ki se jo dobi na tekmovanjih. Poleg tega sem bil na prvi progi, sem velik in je na njej najtežje teči. Zelo sem moral paziti na prestope. Vendar pa ostaja dejstvo, da so bili finalisti tokrat hitrejši od mene, to sem videl že po prvem krogu," je povedal po tekmi. A je svoj glavni cilj izpolnil: "Na EP sem prišel, da si dvignem samozavest. Lani ni bilo velikih tekmovanj, na prvem letošnjem pa sem dokazal, da sem med šestimi najboljšimi v Evropi. Prišel sem v finale in izpolnil cilj."

Janežič je imel v tej sezoni tudi težavo s poškodbo, konec januarja se je poškodoval, po dodatnih zdravniških pregledih je moral zaradi težav z levo stegensko mišico izpustiti del sezone. Pred evropskim prvenstvom nastopil le na balkanskem prvenstvu in bil v Istanbulu tretji.

Pred tekmo je slovensko ekipo pretresel tudi pozitiven test na novi koronavirus, ki je pod vprašaj postavilo nastope slovenskih atletov: "Težko se je bilo pripraviti tudi na tekmo, ker je bila prva novica dneva zjutraj pozitiven test v ekipi, pa potem ne veš, ali boš lahko sploh tekmoval. Sredi dneva sem v osamitvi v sobi le dočakal vest, da bom lahko tekel. Toda živimo v takšnih časih, da to ni bilo nič nenavadnega, tudi na tak scenarij smo morali biti pripravljeni. Le to je nenavadno, da je bil fizioterapevt Khalid Nasif, ki je bil pozitiven, cepljen, preden je prišel na EP, in pri njem ni nihče pričakoval pozitivnega testa," je dodal Janežič.

Na prvenstvu je odtekel tudi izid sezone, in sicer v prvi kvalifikacijski skupini, kjer je tekel 46,73 sekunde in skupno četrti izid prvega kroga tekmovanja. Zvečer je v polfinalu tekel 47,25 sekunde in se za las uvrstil v finale ter s tem izpolnil svoj cilj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.