Šport
222 ogledov

Tina Šutej v Nemčiji postavila nov slovenski rekord

Tina Šutej Saša Despot predstavitev slovenske atletske reprezentance za dvoransko EP v Glasgowu
Ljubljančanka Tina Šutej (Kladivar Celje) je na atletskem mitingu v nemškem kraju Jockgrim v skoku s palico preskočila 4,63 m in izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord na prostem. Skupno je bila četrta. Zmagala je Kanadčanka Alysha Newman, prvakinja britanske skupnosti narodov Commonwealth (4,77 m).

Tridesetletna Tina Šutej je v kraju, ki je 80 km oddaljen od Stuttgarta, izboljšala svoj najboljši slovenski dosežek na prostem; 9. julija letos je v Luzernu v Švici zasedla drugo mesto in s 4,61 m izenačila rekord, ki ga je dosegla 14. maja 2011 v ameriškem mestu Athens.

Tina Šutej Po osmih letih Šport Slovenska atletinja izenačila rekord

Tina Šutej, ki ima že normo za letošnje svetovno prvenstvo v Dohi, je absolutni slovenski rekord, 4,71 m, postavila 2. januarja 2014 v dvorani v Moskvi.

"Približujem se najboljšim, svetovni špici. Zelo sem zadovoljna. Tekma je bila super, počutje je bilo dobro, tudi pogoje sem imela solidne. Bila sem dobro pripravljena in res dobro skakala. A imam še vedno veliko rezerve, a se počasi približujem stabilnim in konstantnim skokom na višinah okrog 4,60 m. Norma za olimpijske igre v Tokiu je bila tokrat blizu, malo je manjkalo. Sedaj sem dve tekmi zapored povezala na res vrhunski ravni, prvič po dvoranski sezoni pred petimi leti, in tako si želim tudi nadaljevati," je povedala Šutejeva.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Naslednjo sredo jo bodo lahko pozdravili slovenski gledalci, tekmovala bo v Novem mestu ter konec naslednjega tedna na državnem prvenstvu v Celju.

"Njena forma ta čas je res zelo dobra, tri tekme zapored je opravila z dobrimi izidi in upamo, da bo kmalu uspešna tudi na 4,70 m. Na tej višini je bila tokrat dvakrat blizu, sploh v zadnjem poskusu, a je bila globina malo premajhna. Zaveda se, da lahko dobro nastopa, čaka še kakšno pravo tekmo in boljše pogoje, danes ji veter ni kaj posebej pomagal. Po letu 2011 pa je letos prvič na prostem preskočila 4,61 m in to je res spodbudno," je dodal njen trener Milan Kranjc.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Šutejeva je v Nemčiji prvih poskusih preskočila 4,21 in 4,36 m, 4,46 v drugem, 4,56 pa znova v prvem. Nato so lestvico postavili na 4,63 m, ki jo je slovenska rekorderka prvič podrla, drugič pa je obstala na stojalu. Sledila je višina 4,70 m, le centimeter nižja od absolutnega slovenskega rekorda.

Na tej višini je Šutejeva s tremi x v izidih končala tekmovanje, v igri pa so bile še naprej tri tekmovalke. Alysha Newman je bila nato edina, ki je skočila še 4,77 m, na 4,70 pa sta ostali dve atletinji.

Druga je bila Britanka Holly Bradshaw, finalistka skoraj vseh velikih tekmovanj v zadnjem obdobju. Na evropskem dvoranskem prvenstvu leta 2013 v Goteborgu je bila zlata, marca letos v Glasgowu pa srebrna. Bronasti medalji je osvojila na dvoranskem svetovnem prvenstvu leta 2012 v Istanbulu ter na EP na prostem lani v Berlinu. Tretje mesto je presenetljivo zasedla Kitajka Xu Huiqin, azijska podprvakinja.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Tina Šutej je že več kot desetletje ena izmed najboljših slovenskih atletinj. Bila je edina slovenska atletska finalistka olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru (11.) in je nekdanja mladinska svetovna podprvakinja (Peking 2006).

V Glasgowu je bila 2. marca letos na dvoranskem EP z 4,50 m v kvalifikacijah deseta in je za dve mesti zgrešila finale. Avgusta je na EP na prostem v Berlinu v kvalifikacijah preskočila 4,20 metra in se ni uvrstila v četrtkov finale; delila je skupno 25. izid. Lanska sezona zaradi poškodbe ni potekla po načrtih je je tudi izpustila zimsko sezono.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Njenega trenerja Slavca Černeta, ki se je upokojil, je leta 2017 nasledil celjski strokovnjak Kranjc. Šutejeva se je zato tudi začasno preselila v knežje mesto. Na prvem velikem tekmovanju pod novim strokovnim vodstvom je 5. marca 2017 Šutejeva na evropskem dvoranskem prvenstvu v Beogradu v finalu skoka s palico preskočila 4,40 metra in delila osmo mesto.

Leta 2016 je bila že finalistka EP v Amsterdamu, na OI v Londonu leta 2012 pa je osvojila 19. mesto. Na velikih članskih tekmovanjih je nekajkrat osvojila deseto mesto, tudi na dvoranskem svetovnem prvenstvu 2014 na Poljskem, z desetim izidom je leta 2015 izpadla v kvalifikacijah na dvoranskem EP v Pragi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice