Šport
9 ogledov

Točke pritekla Jezerškova

Barbara Jezeršek (desno) je bila tokrat edina slovenska predstavnica. (Foto: Anž Anže Petkovšek
Kar malce nenavaden se zdi začetek tekaške sezone brez Petre Majdič. Na 10 kilometrski progi v norveškem Sjusjöenu so nastopile štiri njene slovenske naslednice.

Norveška smučarska tekačica Marit Björgen je zmagovalka uvodne tekme svetovnega pokala 2011/12 v domačem Sjusjöenu. Drugo mesto na 10 kilometrov prosto je osvojila Švedinja Charlotte Kalla, tretja pa je bila Norvežanka Vibeke Skofterud. Nastopile so tudi štiri Slovenke, z 28. mestom je bila najboljša Barbara Jezeršek.

V prvi sezoni brez Petre Majdič, ki je po zadnji sezoni sklenila kariero, je bila Alenka Čebašek danes 55., Vesna Fabjan 63., Mirijam Cossettini pa 67. Ob 13.15 bodo na 15 kilometrov tekli še moški, brez slovenskega zastopstva.

Jezerškova je s tremi osvojenimi točkami izpolnila osnovni cilj, ki so si ga v slovenski reprezentanci postavili pred tekmo. Po besedah vodje reprezentance Marka Gracerja se je dekletom poznala utrujenost zaradi treninga na visoki nadmorski višini in še niso v pravi formi. Tekma je bila nekoliko neobičajna. Podlaga na progi je bila neutrjena, potem pa je močno pritisnil mraz, tako da so imele ekipe težave pri testiranju smuči.

"Bilo je fenomenalno. Zjutraj me je stisnila trema, vendar sem se odločila, da bom šla na polno. Tekme sem se lotila tako, kot da bi tekla za zmago. Začela sem z rezervo, stopnjevala ritem in se kljub krizi v zadnjem delu borila vse do cilja. Rezultat je pokazal, da sem dobra. Nihče ni vedel, kaj se bo zgodilo, saj nismo imeli nobene preizkušnje pred to," je povedala Jezerškova, ki se že veseli svoje prvega nastopa prihodnji konec tedna v finskem Kuusamu.

Alenka Čebašek je prvič nastopila na tekmi za svetovni pokal na večji razdalji. "Z rezultatom sem dokaj zadovoljna, saj se zjutraj nisem počutila najbolje. Za prvo tekmo je v redu, zaostanek ni zelo velik," je dejala 22-letnica.

Fabjanova je pred tekmo upala, da se bo lahko približala najboljši trideseterici, vendar se ji ni izteklo po načrtih. "Prva tekma je za nami. Bilo je težko. Prva polovica je bila kar v redu, saj sem se po startu lahko držala Ukrajinke Valentine Ševčenko, ki je začela drugi krog. Potem se je začela kriza, ki me je odžagala, povrhu pa sta me prehiteli Norvežanki Therese Juhaug in Marit Bjoergen, kar me je še dodatno zavrlo. Potrebujem tekme in potem bom zagotovo zdržala malo dlje kot danes," pa je o svojem nastopu povedala Vesna Fabjan.

Izidi, ženske, 10 km (prosto):
1. Marit Bjoergen (Nor)           24:22,3
2. Charlotte Kalla (Šve)          +  27,1
3. Vibeke Skofterud (Nor)            29,0
4. Tora Berger (Nor)                 43,0
5. Kristin Stoermer Steira (Nor)     43,6
6. Marthe Kristoffersen (Nor)        50,0
7. Therese Johaug (Nor)              58,1
8. Kikkan Randall (ZDA)              58,2
9. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1:11,1
10. Justyna Kowalczyk (Pol)         1:12,3
...
28. Barbara Jezeršek (Slo)          1:53,1
55. Alenka Čebašek (Slo)            2:46,0
63. Vesna Fabjan (Slo)              3:15,2
67. Mirjam Cossettini (Slo)         3:35,1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.