Šport
823 ogledov

Tokrat je šel predaleč, posledice so zelo resne

benoit paire Instagram
Francoskega tenisača je doletela prepoved nastopa na olimpijskih igrah v Tokiu.

Francoska teniška zveza (FTT) je po opravljeni preiskavi sporočila, da Francozu Benoitu Pairu, 35. igralcu sveta, ne bo dovolila nastopa na največjem športnem dogodku na svetu, ki ga bo od 24. julija do 9. avgusta gostila dežela vzhajajočega sonca.

Paire se je v nemilosti domače zveze znašel po seriji incidentov, ki se navezujejo na aktualne omejitve v zvezi s pandemijo koronavirusa.

benoit paire | Avtor: Epa Epa
Francoski tenisač je v letošnji sezoni zabeležil le eno zmago in kar deset porazov, kar je v veliki meri posledica namernega prepuščanja dvobojev.

Razkril je namreč, da sovraži življenje v mehurčku in da mu možnosti igranja tenisa v trenutkih razmerah ne odtehta pomanjkanja svobode. V isti sapi je razmere na ATP Touru označil za "žalostne, nadležne in smešne". Priznal je celo, da na dvobojih ne igra po najboljših močeh, saj na vsakem turnirju komaj čaka, da bo lahko zapustil zaprto območje, kjer veljajo strogi zdravstveni predpisi, in raje užival življenje.

 "Čas preživljamo v hotelskih sobah in teniških klubih. Prosto gibanje je prepovedano, sicer nam grozijo kazni ali prepovedi nastopa. V čem je sploh užitek? Tenis je zame postal služba," je izjavil pred nekaj tedni.

Odtlej se njegovo razmišljanje ni kaj ni bistveno spremenilo, stvari so se celo obrnile na slabše. Trenutno je pri petih zaporednih porazih, kar pa mu glede na razmeroma visoke nagrade na turnirjih tega ranga še vedno zagotavlja lep zaslužek.

Kaplja čez rob je bila njegova tiskovna konferenca po porazu v prvem krogu mastersa v Monte Carlu, kjer ga je premagal Avstralec Jordan Thompson. "Popolnoma vseeno mi je, če izgubim. Briga me. Kje je užitek? Lepo je biti tukaj, a tekme so kot trening. Nič nimam od tega, razen morda nekaj denarja," je povedal 31-letnik, ki je v kneževini pred plačilom davka zaslužil 12.000 evrov. "Igrati pred praznimi tribunami je tako, kot da bi igral na pokopališču. Vsi igralci razmišljajo kot jaz, vendar sem edini, ki si to upa povedati naglas. Tenis me ne osrečuje več," je dodal Francoz.

S temi izjavami je izzval bes Francoske teniške zveze (FFT), ki je proti njemu uvedla uradni postopek. Zaradi ponavljajočih se kršitev ter nešportnega in neprimernega vedenja so mu ob soglasju visokih predstavnikov, kot sta tehnični direktor Nicolas Escudé in reprezentančni kapetan Sébastien Grosjean, izrekli prepoved udeležbe na OI. "Benoit s svojim obnašanjem spodkopava vrednote tega športa, njegova dejanja pa so v nasprotju z olimpijskim duhom. Vsak vrhunski športnik ima dolžnost spoštovati športne vrednote in predstavljati zgled na in izven igrišča," je obrazložila FFT.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.