Šport
27 ogledov

Tokrat zgodovinski maraton v Ljubljani

ljubljanski  maraton ljubljana Anže Petkovšek
Konec prihodnjega tedna bo na ljubljanskem maratonu sodelovalo 26.700 udeležencev. Na nedeljski maraton se je prijavilo 2.500 tekačev, na 21 kilometrov 8.500 na 10 kilometrov pa 7.000.

Start teka bo na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu. Trasa bo potekala po ulicah in cestah v središču mesta in v njegovi okolici, prvič pa bo maraton na najdaljši razdalji potekal v enem samem krogu. 

V soboto bodo osnovnošolci in srednješolci tekli ob 13.45 in 16. uri, 2.000 najmlajših pa bo v Lumpi teku pričeli svoje prve množične tekaške korake v središču mesta že ob 11. uri. Soboto bodo zaključili s tekom, ki bo namenjen izključno Ljubljančanom in bo izkupiček teka namenjen za humanitarne namene, prejemnika pa bodo izbrali udeleženci.

Ljubljanski maraton 2013 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Ta maraton je nekako zgodovinski, skoraj tako kot prvi, saj bo potekal v enem krogu," je dejal predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih in dodal: "Sprememba pa prinaša tudi težave, predvsem za meščane. Ljubljanski potniški promet bo vozil po okrnjeni trasi in bo mesto, posebej ožji del, zaprto osem ur. Sicer pa bomo skušali z občasnimi mobilnimi zaporami v večini mesta čim bolj skrajšati omejitve v prometu." 

Proračun prireditve je okrog milijona evrov, 25 odstotkov bo dalo mesto, 33 sponzorji, 48 pa bo prišlo od prijavnin, ki vsako leto rastejo tako kot udeležba. Gojko Zalokar, direktor maratona, je povedal, da se bo dogajanje začelo že v četrtek s sejmom Tečem na Gospodarskem razstavišču, kjer bo potekal tudi bogat spremljevalni program, predavanja in odprtje maratona ter tradicionalna "testeninka".

Maraton bo potekal praktično po vseh nekdanjih ljubljanskih občinah, proga pa ima certifikat za doseganje mednarodnih norm za velika tekmovanja. Zalokar je ob tem zatrdil, da se skušajo vsako leto bolj približati največjim maratonom na svetu in se vse bolj povečuje tudi udeležb iz tujine.

Nagrada v višini 12.000 evrov je namenjena za prvo mesto, 8000 za drugo in 5000 za tretje, rekordni časi pa lahko skupni znesek povečajo tudi na 20.000 evrov. Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da bi lahko za 20. maraton prihodnje leto nagrado za zmago dvignili na 20.000 evrov, kar bi povečalo zanimanje za nastop tudi maratonce iz svetovnega vrha.

Ljubljanski maraton | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
"Naš cilj je, da pri teku na 42 kilometrov v naslednjih letih pridemo do številke 5000. Tudi letos smo povabili dobre tuje tekače, zaenkrat zaradi denarnih omejitev še nimamo najboljših z osebnimi rekordi okrog dveh ur in petih minut, bodo pa v primerni formi in to zagotavlja dobre izide. Letošnji cilj je, da izboljšamo rekorda v moški in ženski konkurenci," je povedal Gabrijel Ambrožič iz Atletska zveza Slovenije.

Leta 2011 je na 42 km zmagal Kenijec Daniel Too z rekordom proge (2:08,25). V ženski konkurenci je rekord proge Kenijka Kilel Cheptonui dosegla leta 2009, ko je zmagala s 14. časom sezone na svetu (2:25,24).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.