Šport
611 ogledov

Ključen korak za transspolne športnike

bazen 50 metrov Facebook Olimpijski bazen.
Prvo tekmovanje se bo odvilo oktobra.

Mednarodna plavalna zveza je prva večja krovna zveza, ki je uvedla odprto kategorijo, ki bo transspolnim plavalcem in plavalkam omogočila tekmovati na ravni svetovnega pokala, je danes poročala nemška tiskovna agencija dpa. Prvo tekmovanje z odprto kategorijo bo na sporedu oktobra v Berlinu.

V izjavi za javnost so pri krovni zvezi zapisali, da je pilotni projekt odprte kategorije pokazal "neomajno zavezanost zveze k vključevanju plavalcev vseh spolov in spolnih identitet".

Mednarodna plavalna zveza je za zdaj v program od Berlina naprej vključila tekmovanja na 50 in 100 m v vseh štirih slogih, v prihodnosti pa bo razdalj morda še več, dodajajo v izjavi.

Pogoj za nastope je, da so športniki priznani pri svojih nacionalnih zvezah, nato pa lahko na tekmovanjih pod okriljem mednarodne zveze nastopajo kot posamezniki, za svoj klub ali nacionalno zvezo.

Postavili mejo pri dvanajstih letih

Plavalna zveza je lani transspolnim športnikom prepovedala tekmovati v ženskih tekmovanjih, razen v primeru spremembe spola pred 12 letom. Kasneje je dodala, da raziskuje možnost odprte kategorije.

Prvič se bodo športniki v odprti kategoriji pomerili na berlinskem mitingu med 6. in 8. oktobrom. Tudi Nemška plavalna zveza je pozdravila to odločitev.

"Berlin je nemško središče raznolikosti in vključenosti ter zato popolna lokacija za tako napreden projekt," je dejal podpredsednik nemške zveze Kai Morgenroth.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice