Šport
305 ogledov

Tygart: Lance Armstrong je želel kupiti molk

lance armstrong Reuters
Travis Tygart, direktor ameriške protidopinške agencije Usada, je v oddaji 60 minutes na televizijski mreži CBS še enkrat ponovil, da so jih iz tabora nekdanjega ameriškega kolesarskega šampiona Lancea Armstronga poskušali podkupiti ter tako utišati, da bi ustavili preiskavo kršitev protidopinških pravil.

"Prejel sem telefonski klic od enega izmed njegovih najbližjih sodelavcev in ponudili so nam denar," je dejal Travis Tygart. Prvi mož Usade, ki je dosegla, da so Lanceu Armstrongu odvzeli sedem naslovov skupnega zmagovalca dirke po Franciji zaradi zlorabe prepovedanih poživil, javno ni želel imenovati posrednika, ki je Usadi ponujal denar; šlo naj bi za znesek četrt milijona ameriških dolarjev v zameno za molk o Armstrongovem početju, povezanem z dopingom.

Tygart je že v krajših odlomkih, ki so bili objavljeni še pred nedeljskim intervjujem, dejal, da je "Armstrong uporabljal veliko eritropoetina (EPO). Če pogledamo njegove vzorce z dirke po Franciji leta 1999, vidimo, da je bila tam odkrita koncentracija eritropoetina v krvi največja, kar smo jih kdaj zaznali," je povedal Tygart.

Direktor ameriške protidopinške agencije je še zatrdil, da se je Armstrong v senzacionalnem pogovoru z Oprah Winfrey večkrat zlagal. Tako naj ne bi govoril resnice, ko je dejal, da po letu 2005 ni več uporabljal nedovoljenih sredstev. "Imamo krvne teste, s katerimi dokazujemo, da je bil tudi v letih 2009 in 2010 pod vplivom dopinga. Poročila kažejo na razlike v Armstrongovi krvni sliki. Možnost, da so takšna nihanja povezana s čim drugim kot dopingom, je ena proti milijon," je bil oster Tygart. Slednja dejanja še niso zastarala. Tygart je sicer Armstrongu poslal pismo, v katerem mu je postavil rok – 6. februar, do katerega se mora odločiti, ali bo pristal na popolno sodelovanje z Usado.

"Morali bi ga kazensko preganjati"

"Prepričan sem, da bi moralo ameriško pravosodno ministrstvo združiti preiskavo proti Armstrongu, ki bi ga morali kazensko preganjati zaradi goljufije. Presenečen sem, da kazenski primer stoji kljub vsem dokazom, ki smo jih zbrali v naši preiskavi," je še dejal Tygart. Želel bi si tudi, da bi Armstrong pod prisego pričal pred Usado in ne pred posebno komisijo Mednarodne kolesarske zveze (Uci). "Z dokazi, ki jih imamo, namreč izpodbijamo Armstrongove trditve, da mu Uci nikoli ni pomagal pri prikrivanju pozitivnih dopinških testov," je še dejal prvi mož ameriške protidopinške agencije.

"Tako kot vseh 11 njegovih nekdanjih moštvenih kolegov bi se tudi sam moral pojaviti pred našo agencijo in povedati resnico o vseh vpletenih v to veliko krajo," je še zatrdil Tygart. Direktor Usade je namreč prepričan, da je Armstrong z laganjem o jemanju dopinga prigoljufal (javna) sponzorska sredstva ameriške pošte, ki je bila glavni pokrovitelj ameriškega kolesarskega moštva v času največjih Armstrongovih zmag na Touru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.