Šport
7 ogledov

Ujeli terorista, ki je pripravljal 15 napadov

Protiteroristične operacije v Bruslju EPA
Ukrajinska služba državne varnosti (SBU) je sporočila, da je konec maja na poljsko-ukrajinski meji priprla Francoza, ki je med bližnjim evropskim prvenstvom v Franciji načrtoval teroristične napade.

"SBU je preprečil serijo 15 načrtovanih terorističnih napadov med evropskim prvenstvom," je v ponedeljek v Kijevu medijem pojasnil vodja SBU Vasilij Gritsak in dodal, da so Ukrajinci 21. maja pri izstopu iz države v Jahodini prijeli 52-letnega francoskega državljana, ki je imel v vozilu pravo skladišče orožja in eksploziva. Orožje naj bi nabavil pri oboroženih skupinah, ki delujejo v oboroženem konfliktu v državi. Neuradno naj bi imel pri sebi kar 120 kilogramov eksploziva, pet brzostrelk s po 1080 naboji in pet kosov protitankovskega orožja.

Tarča napadov naj bi bila mesta židovskih in muslimanskih verskih obredov ter posamezna prizorišča evropskega nogometnega prvenstva, pa tudi vladne zgradbe. Razlog za napad naj bi bilo nezadovoljstvo s francosko vlado in njeno politika priseljevanja, širjenje muslimanstva v državi in globalizacija.

SBU je sporočil, da je Francoza nadzoroval že od decembra. Ta se je v Ukrajini, kjer je aprila "pod nadzorom SBU" testiral tudi orožje, kot prostovoljec javil za boj proti proruskim silam na vzhodu države. Pri SBU so bili sprva celo mnenja, da bi šlo pri nakupu orožja in celotni akciji lahko tudi za past, ki jo pripravlja ruska tajna služba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.