Šport
13090 ogledov

Umrl legendarni zlati olimpijec

Lee Evans Reševalni pas/Twitter
Dvakrat se je okitil z olimpijskim zlatom in podrl tudi svetovni rekord.

Pri 74 letih je za posledicami infarkta umrl nekdanji svetovni rekorder in dobitnik dveh zlatih koljan z OI iz Mehike 1968, Američan Lee Evans, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Evans je bil prvi tekač, ki je prebil mejo 44 sekund na 400 m, obenem pa je bil eden od ustanoviteljev olimpijskega projekta v boju za človekove pravice.

Ameriška atletska zveza (USTAF) v izjavi za javnost sicer ni navedla vzroka za njegovo smrt, je pa San Jose Mercury News poročal, da so pretekli teden Evansa zaradi infarkta pripeljali v bolnišnico v Nigeriji, je zapisala AFP.

Evans je leta 1968 v Mexico Cityju na olimpijskih igrah zmagal s časom 43,86. Lastno najboljšo znamko je popravil za dve desetinki sekunde, rekord pa je bil nato v njegovi lasti še 20 let, preden ga je v Zürichu izboljšal Butch Reynolds (43,29).

Evans je na OI 1968 osvojil še zlato kolajno s štafeto 4x400 m, v posamični konkurenci pa skorajda ni startal zaradi protesta, potem ko sta morala zaradi političnega sporočila v boju proti rasizmu ter rasni diskriminaciji v ZDA na zmagovalnem odru OI zapustiti Tommie Smith in John Carlos. Vseeno se je nato odločil za nastop po sestankih ameriške reprezentance ter osvojil zlato kolajno.

V karieri sta bili kolajni z OI v Mehiki njegovi edini veliki zmagi, dvakrat je bil najboljši še na panameriških igrah 1967. Po končani športni poti je bil atletski trener v 20 državah po svetu.

Lee Evans | Avtor: Wikipedia Wikipedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice