Šport
13348 ogledov

Umrl šampion, že prej njegova mati in brat

Žalostna vest za italijanske ljubitelje športa.

Zaradi pandemije novega koronavirusa je v Italiji življenje izgubilo že več kot 11.500 ljudi, med njimi pa je tudi nekaj nekdanjih vrhunskih športnikov. V nedeljo je v Begamu, ki je največje žarišče epidemije, umrl tudi nekdanji vrhunski italijanski boksar Angelo Rottoli. Pred dvema tednoma sta zaradi koronavirusa umrla tudi njegova mati in brat.

Enainšestletnik je v svoji karieri osvojil naslov italijanskega in evropskega prvaka v lahkotežki kategoriji, leta 1987 pa se je boril tudi za naslov svetovnega prvaka po verziji WBC, a je izgubil dvoboj proti Carlosu De Leonu. Skupno je v profesionalni karieri zbral 29 zmag, tri poraze in dva remija.

"Bil je Muhammad Ali Bergama," je za L'Eco di Bergamo dejal bivši predsednik Bergamo Boxinga Omar Gentile. "Vsi v Bergamu so ga poznali, tudi izven države so vedeli zanj. O njegovih anekdotah bi lahko napisali knjigo," je še dodal Gentile.

Med drugim se je družil z nekdanjim svetovnim prvakom formule 1 Kekejem Rosbergom, prijatelje navduševal s pogumnimi skoki v reko Brembo z mostu v Bergamu, prijateljeval je z igralko Brigitte Nielsen še preden je postala slavna. "Odpeljal jo je Ponte San Pietro, kjer je imel nočni turnir v nogometu. Kupil ji je sladoled, jo pustil na tribuni, še prej pa ji dejal, naj ga počaka, da odigra tekmo, nato pa bosta odšla na vožnjo."  

 | Avtor:

Angelo je nokoč moral odpotovati na Sardinijo, ob desetih je imel ladjo iz Genove, ob osmih pa je še sedel na kavi v Bergamu. "Natakar ga je vprašal, če ni pozen, on pa mu je odgovoril, da je to pač njegov problem. Kasneje je skočil na svoj zeleni Kawasaki, v pristanišče pa prišel nekaj sekund prepozno. Trajekt je zapuščal pomol, oddaljen je bil že nekaj metrov. Prestavil je prestavo, obrnil ročico za gas in skočil na ladjo. Pogledal je mornarja in mu dejal: 'zdaj ga pa sam parkiraj'," je še ena anekdota, ki jo pripovedujejo njegovi prijatelji.

V Parmi v gostilni Trattoria del Tribunale visi njegova fotografija. Je podpisana in dana v okvir. Zraven sta še nogometni legendi Parme Gianfranco Zola in Faustino Asprilla. "Vprašal sem lastnika, kako hudiča je prišla na steno. 'On je izjemen boksarski šampion iz Bergama' je bil odgovor," je še razložil Gentile.

"In mi, dragi Angelo, smo že obesili tvojo sliko v najbolj elegantni sobi naših spominov," so zapisali pri L'Eco di Bergamo.

 

Komentarjev 1
  • dejan17 09:49 31.marec 2020.

    Enainšestletnik...to je pa nekaj novega