Svet
3477 ogledov

"To je kot ruska ruleta, nihče ne ve, kje je metek"

bergamo krste Epa Pretresljiv prizor iz Bergama
Stanje v najbolj ogroženem mestu na svetu je opisal njegov prebivalec.

Kako stopiti v stik z znancem, ki živi v samem centru epidemije novega koronavirusa? Bi sam bil pripravljen govoriti o tem, če bi se znašel v podobnem položaju? Bi si želel? Bi človeka, ki me zdaj iz druge države (v tem trenutke precej bolj varne) nadleguje s tem, raje poslal nekam. Vsa ta vprašanja in še mnoga druga si v teh dneh zastavljajo mnogi, ki imamo prijatelje v sosedni državi, ki je trenutno največje žarišče bolezni. 

"Kako je? Popolna zmešnjava. Vsakodnevno se srečujemo s smrtjo in zdi se, da se to ne bo nikoli končalo. Vseskozi razmišljam o svoji družini, vseskozi me skrbi zanjo. Nimam besed s katerimi bi opisal, kaj se tu dogaja," je o stanju v Bergamu po vzpostavitvi kontakta sicer odgovoril Matteo Scarpellini. In dodal: "Upam, da bo kmalu kaj boljše, največje frustracije povzroča dejstvo, da ne moreš prav ničesar ukreniti, da ne moreš pomagati."

"Bergamo je trenutno mesto, kjer umre največ ljudi na svetu. Samo danes je umrlo 100 oseb in tako je že zadnjih 15 dni. Ne vem, če imam dovolj volje za prave odgovore. Verjemite mi, da je težko biti skoncentriran na odgovore in biti objektiven, ko je okoli tebe izbruhnil pravi pekel." 

Italijanska vojska sicer ponoči iz mesta odvaža trupla v različne krematorije po državi, saj tisti v Bergamu ne dohaja števila žrtev.

bergamo tovornjaki trupla | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
 

Po napovedih nekaterih strokovnjakov je bil vrh izbruha koronavirusa v Italiji sicer dosežen minuli konec tedna. Še v soboto je umrlo 793 ljudi, v nedeljo 651, skupno je bitko z virusom izgubilo že več kot 5.470 oseb. Italijani upajo, da se bo trend upadanja, ki ga je nakazal zadnji dan tedna, nadaljeval. V soboto je bila številka novih okužb 6.557, v nedeljo 5.560, v ponedeljek 4.789 (601 oseba je umrla). 

"Držim pesti, da se bo vse čim prej končalo. Vse skupaj je kot ruska ruleta in nihče ne ve, kje se nahaja metek," je o težavah, predvsem tistih psihične narave, še dejal Scarpellini in končal s svarilom tudi za Slovence: "Pazite nase, prosim, pazite nase!"

Komentarjev 1
  • jakec1575 22:48 23.marec 2020.

    po svoje razumem, da mora človek odditi v stilu in pietetno, ampak koliko dobrih starih dreves je moralo pasti za te stilizirane krste? In ocitno jih ne zmanjka.

Sorodne novice