Svet
647 ogledov

Pred tedni zgled v boju zoper koronavirus, danes svarilo svetu

Epa
Potem ko je že kazalo, da je Hong Kongu uspelo zajeziti širitev koronavirusa, se zdaj na tem posebnem administrativnem območju Ljudske republike Kitajske srečujejo z drugim valom okužb.

Hong Kong se je na izbruh koronavirusa odzval hitro in učinkovito ter med prvimi v praksi dokazal, da ukrepi, ki je v teh dneh uvajajo vlade širom sveta (zaščitne maske, temeljito umivanje rok, razmak med ljudmi), delujejo.

To so nenazadnje potrjevale številke, saj so v pokrajini s 7,5 milijona prebivalci kljub temu, da se nahajajo v neposredni bližini prvega žarišča bolezni, do začetka marca zabeležil le 150 primerov.

Če je bil Hong Kong pred nekaj tedni zgled boja proti koronavirusu, pa danes temu ni več tako. Postal je namreč zelo zaskrbljujoč prikaz, kaj se zgodi, če se življenje po umiku nekaterih restriktivnih ukrepov prehitro vrne v ustaljene tirnice.

V zadnjem tednu se je število okuženih primerov podvojilo, za kar naj bi bili odgovorni predvsem tisti prebivalci Hong Konga, ki so relativno varno območje zapustili zaradi službe, študija ali strahu pred virusom še v času, ko se je izbruh velikih razsežnosti zdel neizbežen. Ti ljudje se zdaj kot v množičnem številu vračajo in s seboj prinašajo koronavirus, zaradi česar se število okužb že povečuje.

Podoben vzorec beležijo tudi druge azijske države - Kitajska, Singapur, Tajvan -, ki naj bi po večemesečnih prizadevanjih "dobile bitko" z novim koronavirusom. Številne med njimi že uvajajo nove ukrepe, da bi zajezile drugi val okužbe.

Za razliko od Londona ali New Yorka so se prebivalci Hong Konga s sankcijami, kakršne so v teh dneh zajele Evropo in ZDA, srečali že februarja, aktualni razplet dogodkov pa nakazuje, da bi morali z ukrepi, kot sta denimo obvezna samokarantena in družbeno oddaljevanje, nadaljevati tudi po tem, ko je že kazalo, da se situacija umirja.

 | Avtor: Epa Epa

Preveč so se sprostili

Po več tednih dela od doma se je 2. marca več kot 180.000 javnih uslužbencev v Hong Kongu vrnilo v svoje pisarne. Temu so sledili tudi pripadniki zasebnega sektorja. Ukrep se je takrat zdel smiseln, saj so imeli v državi le dobrih 100 primerov koronavirusa, prav tako se je stabiliziralo stanje na Kitajskem.

Ljudje so se sprostili in se ponovno začeli družiti, spet je zaživel javni prevoz, vlada pa je prižgala zeleno luč za javne dogodke in prireditve. Čeprav so bile zaščitne maske še prisotne, so jih nekateri občasno že umikali z obraza.

V naslednjih 14 dneh se stanje ni bistveno spremenilo, nato pa je število obolelih začelo drastično naraščati. 

Tamkajšnja vlada je že napovedala nove ukrepe, ki vključujejo elektronsko označevanje vseh prišlekov v državo in obvezno 14-dnevno karanteno, morebitnim kršiteljem pa grozi tudi kazenski pregon.

Javni uslužbenci od ponedeljka spet delajo od doma, temu bodo v prihajajočih dneh sledili tudi zasebniki. Vsem tujcem bo od srede prepovedan vstop na območje Hong Konga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice