Šport
15 ogledov

"Upravičiti sredstva, ki se vlagajo v nas"

Gregorin Soči 2014 olimpijske igre podelitev kolajne kolajna br Stanko Gruden/STA
Slovenski biatlonci že opravljajo sklepne treninge pred novo sezono 2014/15.

Prvi trener Uroš Velepec, ki se je v poolimpijski sezoni odločil za številne novosti predvsem na področju strelskega treninga, napoveduje, da bodo najboljši načrtovali vrh forme za tekmo na Pokljuki (18. - 21. december) in nato še za SP na Finskem (5. - 15. marec).

Po lanski sezoni, ko je slovenski biatlon z medaljo Teje Gregorin v Sočiju osvojil sploh prvo biatlonsko olimpijsko kolajno v zgodovini, je v taboru precej sprememb. Po več kot desetletju v ekipi manjka češki strokovnjak Tomaš Kos. "Zavrnil je mesto glavnega trenerja, saj je pričakoval, da bo prevzel to mesto na Češkem. Žal mi je, da se je tako razpletlo, a na tiste, ki jih ni, pač ne moreš računati," pravi Velepec.

Slednji je zato prevzel še večjo odgovornost, največ novosti pa je na področju strelskega treninga, kjer v zadnjih letih ni bilo pravega napredka. "Ker smo stagnirali, smo uvedli več novosti. Če bi delali enake treninge, bi lahko pričakovali enake izide na tekmah. Naredili smo spremembe, nekaj stvari celo precej drugače, in bistveno bolj zavzeto se pripravljamo z orožjem. Upam, da bodo spremembe pokazale, da delamo prav. Če bomo slabši ali enaki, bomo vsaj vedeli, da smo poskusili in tega sistema ne bomo več izvajali v naslednji sezoni."

Pravi čas za spremembe

Velepec pravi, da je neolimpijska sezona 2014/15 prava za novosti in testiranje novih pristopov. "To je čas za nešteto sprememb, prilagajanj v organizaciji, treningu, metodah ... Zelo me veseli, da je tako, saj si malo lahko oddahnemo od tega olimpijskega pritiska in poskušamo kaj novega."

A sklepne priprave potekajo po enakem kopitu. "Znani smo po tem, da poleti ne tečemo na snegu. Tako delamo že 12 let. Sam verjamem, da je bolje trenirati dobro na rolkah kot slabo na smučeh. Pogoji so v oktobru, novembru nestabilni, stroški visoki in na koncu lahko s tisočimi drugimi tečeš v kilometrskem krogu. Trenirali bomo na Pokljuki. Upamo na čim boljše pogoje doma, kar je najcenejše in najbolj varno, fizično bomo tako najbolje pripravljeni. Če pa do 10 dni pred tekmo res ne bo snega, bomo razmišljali o tem, da se na tekmo odpravimo nekoliko prej, kot smo načrtovali."

Pokljuka ima v letošnji sezoni tudi nov termin, med 18. in 21. decembrom, ki je za slovenski tabor zelo dobrodošel. "Tako lahko formo treniramo za dva vrhunca. Prvi bo Pokljuki, kjer bi radi čim širši množici pokazali, kaj znamo. Svetovno prvenstvo pa ni na sporedu februarja, ampak marca, kar bo priložnost za nov dvig forme." Velepec pri tem ne skriva, da bodo imeli najboljši v slovenskem taboru visoke cilje skozi celo sezono.

Obveza pa bo tudi lansko olimpijsko odličje: "Pokazali smo, da zmoremo, da imamo kompleten kolektiv, servis in podporo. Mislim, da moramo to v prihodnje še potrjevati in tudi tako upravičiti sredstva, ki se vlagajo v nas."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.