Šport
149 ogledov

Us zaklenil vrata, serija izenačena

hokej Jesenice Olimpija Saša Despot
Hokejisti Jesenic so z minimalno zmago v Podmežakli (1:0) izid v zmagah v finalu državnega prvenstva izenačili na 1:1. Naslednja tekma bo v ponedeljek v Tivoliju.

Drugo dejanje finala državnega prvenstva je ponudilo tekmo na domačem terenu Jeseničanov. Državni prvaki so bili po porazu na prvem dvoboju v Tivoliju v slabšem položaju, z morebitnim še enim spodrsljajem proti večnim tekmecem pa bi si že zelo otežili pot do obrambe naslova. Po drugi strani so lahko Ljubljančani na gostovanje v Podmežakli - nazadnje so bili tu konec lanskega leta, ko so osvojili pokalno lovoriko - nekoliko bolj sproščen pristop, čeprav so se zavedali, da prva zmaga v finalu še ne pomeni tudi končnega uspeha.

Današnji večer v Podmežakli se je nazadnje razpletel po okusu domačih; ti so narekovali ritem celo tekmo, na koncu pa zmagali z najtesnejšim izidom (1:0) in poskrbeli, da se finale ne bo končal po treh tekmah.

Olimpija začela in končala z jalovim pritiskom

Ljubljanski hokejisti so bili tisti, ki so prvi zapretili. Toda na prvi tekmi so po dobri uvodni tretjini že postavili temelje za zmago, tokrat pa so s streli Luke Kalana in Gala Korena le ogreli domačega vratarja Žana Usa. Počasi so Jeseničani vzpostavili ravnotežje, v nadaljevanju prve tretjine pa so bili boljši tekmec. Dogajanje se je preselilo pred vrata Oliverja Roya, ki je moral najprej dobro posredovati ob močnih strelih do daleč Nejca Berliska in Denisa Rakoviča, ko so imeli domači prvič igralca več, potem pa še poskusa Mihe Brusa iz obrata in Anžeta Terlikarja, gola pa domači niso dosegli. Za nevarna poskusa gostov v uvodni tretjini pa sta poskrbela še Nik Pem, ki je bil neoviran pred vrati domačih, pa ni zadel, ter Kalan, ki ni izkoristil slabega posredovanja Usa, tako da se je prvi del končal brez zadetkov.

Železarji so v nadaljevanju stopnjevali pritisk. Goste so stisnili pred njihov gol, zmaji pa so delali preveč napak, da bi lahko ušli pritisku domačih. Reševal pa jih je vratar Roy, ki je branil vse: nevaren strel Tadeja Čimžarja po natančni podaji Brusa, pa poskus Marjana Manfrede, v 28. minuti pa mu je ob močnem strelu Čimžarja pomagal še okvir gola. Priložnosti zeleno-belih so bile redkejše, najlepšo pa je imel Nardo Naagtzam, ko je bil sam pred Usom, a nenatančen. Zadetku v Podmežakli, kjer je kakšnih 2000 glasnih privržencev rdečih pričakovalo vodstvo domačih, so bili precej bližje domači hokejisti, vendar niti do 40. minute niso bili uspešni, pa čeprav so imeli na voljo še eno prednost igralca več - svojo prvo so pred tem zapravili tudi gostje.

Ko se je že zdelo, da bo jeseniška premoč minila brez zadetka, je za navdušenje navijačev poskrbel Andrej Židan, ki je v 43. minuti z natančnim strelom s kakšnih šestih metrov premagal Roya. Olimpija se je prebudila po prejetem zadetku, zapretila sta Ropret in Kalan, tekmo pa bi na jeseniški strani lahko odločil Manfreda, toda po prodoru v 56. minuti je bil Roy na mestu.

Zadnja minuta je bila zelo vroča; gostje so stavili na vse ali nič, potegnili iz gola vratarja, najlepši priložnosti pa sta imela Aleš Mušič, ki je zgrešil skorajda prazen gol, ter Andrej Tavželj, ki je z modre črte zadel prečko, in ostalo je pri 1:0.

Finale DP (druga tekma):

Sij Acroni Jesenice - Telemach Olimpija 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)  /1:1/
Židan 43.

/X:Y/ - izid v zmagah; igrajo na tri zmage

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.