Šport
54 ogledov

Uvod v sezono brez Faka

pokljuka Žurnal24 main
V nedeljo popoldan se s tekmo mešanih štafet, zvečer bo še tekma mešanih parov, začenja biatlonski svetovni pokal 2016/17. Slovenija na prvi tekmi ne bo nastopila v popolni postavi, saj so v biatlonskem taboru danes potrdili, da bo Jakov Fak nedeljski uvod izpustil.

Odločitev je bila napovedana, saj je Jakov Fak v jesenskem delu priprav lažje zbolel in že pred odhodom na Švedsko poudaril, da ga na uvodu ne bo, če ne bo 100-odstotno pripravljen. Zanj se bo svetovni pokal zato začel prihodnji četrtek, ko moške čaka najdaljša, 20-kilometrska tekma, dan prej bodo na 15 km tekmovala dekleta.

V mešani štafeti bodo Slovenijo tako zastopali bronasta z OI v Sočiju 2014 Teja Gregorin, mlada Anja Eržen, Klemen Bauer in Rok Tršan. V vodstvu reprezentance pa razmišljajo celo o dvojnem nastopu Erženove, saj naj bi se ji na posamični mešani tekmi v večernem terminu pridružil še Miha Dovžan.

Nedeljska tekma je nekakšen klasičen uvod v sezono biatlonskega svetovnega pokala, saj tekmovalcem pred prvimi posamičnimi tekmami omogoča, da preverijo formo in opremo. Vsi poudarjajo, da gre za nekakšno nekoliko bolj sproščeno tekmo, ki omogoča prvo primerjavo s konkurenco.

V zadnjih 14 dneh so se slovenski biatlonci pripravljali na Švedskem, kjer so imeli tudi prvi pravi stik s snegom, saj je domače Rudno polje še zeleno, temperature pa so se na Pokljuki vendarle spustile toliko pod ničlo, da so tam lahko ustvarili zaloge umetnega snega za tekmo, ki bo na sporedu že takoj po Östersundu.

Dobri pogoji za trening

"Pogoji za trening na Švedskem so bili zelo dobri. Praktično vse od prihoda treniramo na tekmovalnih progah, saj so bile smučine že urejene. Vreme je tipično skandinavsko, malo dežja, malo snega. Le en dan smo morali zaradi močnejšega deževja trening nekoliko skrajšati, sicer pa je vse potekalo po načrtu. Vsi tekmovalci so bili tudi že podvrženi težjim treningom in odziv je dober. Vsi so zdravi, tudi Jakov Fak, pri katerem skušamo sanirati pomanjkanje treninga," je s Švedske sporočil trener Tomaš Kos.

V okviru priprav na Švedskem so se Slovenci pomerili tudi na interni tekmi s Švedi, izstopala pa sta Bauer in Gregorinova, ki sta se veselila zmag. Mlajši tekmovalci so v petek nastopili tudi na tekmi IBU pokala v Beitostolnu na Norveškem. Najboljši je bil Miha Dovžan na 23. mestu, Mitja Drinovec je bil 25., Lenart Oblak pa je zgrešil osem od desetih strelov in se uvrstil pri repu.

Danes so tekmo načrtovala tudi dekleta, Tina Mlakar in Polona Klemenčič pa na tekmi IBU pokala lovita tudi normo za nastop na svetovnem pokalu, s čimer bi se Slovenija vsaj na Pokljuki lahko predstavila tudi z žensko štafeto. Načrte je prekrižal močan veter, zaradi katerega sta Slovenki ostali brez tekme. Normo posta zato kar v času trajanja Pokljuke lovili na IBU pokalu v avstrijskem Ridnaunu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.