Šport
51 ogledov

V Evropi zmaji začenjajo z zmago

Aleš Pipan Saša Despot
Ljubljanski košarkarji so v 1. kolu pokala EuroCup gostovali v Istabulu. Po visokem vodstvu je Olimpija v zadnji četrtini skoraj zapravila prednost, a na koncu le zmagala s 70:68.

Košarkarji Uniona Olimpije so odlično odprli dvoboj proti Bešiktašu, po drugi trojki Sasuja Salina pa so ob koncu sedme minute povedli s 13:8. Turki so bili povsem razglašeni v obrambi in napadu, po štirih zaporednih točkah Blaža Mahkovica pa je bil na semaforju že izpisan rezultat 8:17. Gostje so prvo četrtino dobili z 19:12, pri podajah je znova blestel Marko Marinović, ki je samo v prvih desetih minutah zbral šest asistenc.  

Razlika med obema ekipa se v drugi četrtini ni bistveno spreminjala. V 25. minuti je po uspešnem metu za tri točke Luke Rupnika Olimpija tako vodila s 27:18, slabo minuto in pol do konca prvega polčasa pa po zabijanju Mirze Begića že s 33:22. Turki so do glavnega odmora nato dosegli še dve točki.

Zmaji so v prvih dvajsetih minutah tekme sicer izgubili skok (20:25), a so bili precej uspešnejši pri metu iz igre, še zlasti pri trojkah. Zadeli so jih namreč 5 iz 15 poizkusov, Istanbulčani pa le eno iz 12 metov. Obe moštvi sta zgrešili po pet prostih metov, Olimpija je zadela le dva iz sedmih poizkusov. Begić je zbral štiri blokade.

Ljubljančani so tretjo četrtino odprli s trojko Halila Kanacevića (36:24), ameriški košarkar, ki je tokrat dobil nekaj večjo minutažo ob odsotnosti Dina Murića, pa je dosegel deset od prvih 12 točk gostov v drugem polčasu. V zadnje tri minute tretje četrtine so izbranci Aleša Pipana vstopili s prednostjo 15 točk (47:32), v zadnjo četrtino pa še s točko višjim naskokom (52:36).

Gostje so še v 36. minuti vodili z 59:45, a so nato Turki v minuti in pol prišli le na zaostanek šestih točk (53:59). S košem je odgovoril Hristo Nikolov, trojko pa je kasneje zadel še Marinović (64:58). Domačinom je naposled le stekel met z razdalje, Chris Lofton pa je dobro minuto pred zadnjim piskom sirene poskrbel za rezultat 61:64. Marinović je nato zadel en prosti met, Bešiktaš je zapravil naslednji napad, srbski organiaztor igre pa je bil kasneje še dvakrat uspešen z linije prostih metov (67:61). Sledila sta še dva hitra koša turške ekipe, Kanacević pa je bil sedem sekund do konca tekme obakrat uspešen s prostih metov. Sledila je nora trojka Loftona z osmih metrov, Kanacević pa je bil na drugi strani uspešen za eno točko. Drugi prosti met je zgrešil, skok v napadu pa je dobil Nikolov.  

EuroCup, 1.kolo:

Bešiktaš : Union Olimpija 68:70 (12:19, 24:33, 36:52)
Johnson 20, Lofton 17; Salin in Kanacević 13, Marinović 9 (10 podaj)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.