Šport
70 ogledov

V finalu Rogaška in Tajfun

Rogaška, Helios Katarina Ponjavić
V velikem finalu košarkarske lige Telemach se bosta v sezoni 2014/15 za naslov prvaka v Sloveniji pomerila Tajfun in Rogaška.

Potem ko je Tajfun že po dveh tekmah izločil petkratne prvake iz Novega mesta, so košarkarji iz Rogaške Slatine danes v odločilni tretji polfinalni tekmi premagali Helios s 77:67 (20:17, 45:34, 60:46).

"Po slabši drugi tekmi smo tokrat prikazali pravi obraz. Vedeli smo, da je to odločilna tekma in kaj nam zmaga prinaša. Tekma je bila izjemno težka, a smo zdržali pritisk. Borili smo se do zadnje sekunde. Polna dvorana nam je dala dodatno motivacijo. Navijači so nam pomagali do finala in upam, da bodo tudi proti Tajfunu tribune nabito polne," je po zmagi dejal košarkar Rogaške Dražen Bubnić

Gostje so po izenačenem začetku sicer še vodili ob izteku prve četrtine, a so v zadnji minuti domači prišli do vodstva. Naskok 20:17 se je v nadaljevanju hitro povečal, saj Helios kar nekaj minut ni zadel in na semaforju je bilo že 32:17. Do konca četrtine so izbranci Gašperja Okorna sicer spet prišli bližje, vendar je prav ta razlika iz drugega dela ostala ključna za zmago Rogaške.

Potem ko so Slatinčani tudi tretjo četrtino zanesljivo nadzirali tekmo in Heliosu niso pustili blizu, se je zdelo, da bi morda lahko preobrat prinesel začetek zadnje. Takrat je Helios prišel na le -7 (60:53), vendar je bil tudi odgovor domačih hiter. Sandi Čebular je zadel trojko ter z njo napovedal nov vzpon domače zasedbe, ki je vodila tudi že s 77:60, v zadnje pol minute pa so gostje le še kozmetično popravili izid, medtem ko se je v dvorani začelo veliko slavje.

Najboljši domači košarkar je bil Bubnić, ki je tekmo končal pri 23 točkah in imel še devet skokov, pri Heliosu je izstopal Marko Ščekić z 21 točkami.

"Pričakovali smo precej težjo tekmo. Zavedali smo se, da smo v Domžalah slabo igrali, obenem pa je imel Helios izjemen strelski dan. Tega z domžalske strani tokrat ni bilo, medtem ko je pri nas imel svojo serijo Ferme. Ta je vodila v delni niz 18:0. Po njej smo bili, z nekaj vmesnimi krizami, dominantni celotno tekmo. Helios se je sicer približal na šest točk zaostanka, a smo hitro znova postavili stvari na svoje mesto. Rogaška je v finalu, tega si ni nihče predstavljal, je pa zagotovo zasluženo. Hvala navijačem, nikakor pa ne morem mimo naših sponzorjev. Nimamo pokrovitelja, ki bi vložil ogromno sredstev, imamo pa zato ogromno manjših pokroviteljev, ki so s srcem in dušo v klubu. Če ne bi bilo njih, ne bi bilo nas," je po zmagi dejal trener Rogaške Damjan Novaković.

"Tokrat enostavno nismo bili takšni kot na preteklih tekmah končnice Lige Telemach in v zadnjih dveh mesecih. Želeli smo si. Mislim, da v tej želji nismo pregoreli, pač pa to enostavno ni bil naš dan, saj s strani Rogaške ni bilo nobenih taktičnih presenečenj. Po nizu 18:0 se nismo znali pobrati, čeprav se nam je dvakrat ponujala možnost. Preveč smo nihali. Pri 40:34 in 60:53 sta bili edini stični točki, pri katerih bi lahko preobrnili stvari. Nismo imeli kvalitete in moči za to. Rogaški čestitam za uvrstitev v finale," pa je povedal Okorn.

Šentjurčani in Slatinčani se bodo v finalu, kjer igrajo na tri dobljene tekme, prvič pomerili v petek, 22. maja, gostitelj dvoboja bo Rogaška. Slovo Heliosa v polfinalu pa tudi pomeni, da bo v letošnji sezoni slovenski prvak moštvo, ki te lovorike še nima. V dosedanjih 23 sezonah je Union Olimpija slavila 15-krat, Krka sedemkrat, Helios pa enkrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.