Šport
88 ogledov

V moškem športu vse več deklet in otrok

motokros
1/7
MyTeam Motocross
Vrhunski rezultati Tima Gajserja na dirkah svetovnega prvenstva MXGP dvigujejo zanimanje za motokros v Sloveniji.

Devetnajstletni član italijanskega moštva Gariboldi Honda je na 18 dirkah v uvodni sezoni med elito zabeležil že pet zmag in tako tudi postal veliki vzor Slovencem predvsem najmlajšim motokrosistom.

Slovenija je imela v preteklosti kar nekaj motokrosistov, ki pa niti približno niso uspeli doseči takšnih rezultatov kot jih v letošnji sezoni svetovnega prvenstva MXGP beleži Tim Gajser. Štajerski čudežni deček motokrosa pri 19. letih premaguje veliko bolj izkušene tekmovalce kot
sta Romain Febvre in osemkratni svetovni prvak Tony Cairoli. Ne samo z rezultati, ampak tudi s
preprostostjo, je aktualni svetovni prvak razreda MX2 navdušil slovensko javnost, zaradi česar ga
na njegovih dirkah spremlja vedno več navijačev.

Zanimanje za motokros, zahvaljujoč Timu Gajserju, na sončni strani Alp skokovito narašča. V Sloveniji je deset prog na katerih že vrsto let številni ljubitelji drvenja po blatu sproščajo svojo strast. "Ko sem sam začel voziti motokros smo bili vsi tekmovalci veliko bolj izenačeni, vsaj deset nas je bilo zmožno zmagati, v večini smo vsi imeli standardne motorje, na tekmah državnega prvenstva je bilo veliko več tekmovalcev kot danes,ko jih je od 10 do 15 na kategorijo. V zadnjih dveh letih je po zaslugi Tima Gajserja motokros postal bolj medijsko prepoznaven in je v Sloveniji v vzponu," pravi Uroš Nastran.

Ne gre le za Gajserja

Nekdanji motokrosist in evropski prvak v supermotu po končani športni karieri na progi Brnik
organizira izposoje motorjev, tako, da se lahko v vožnji motokros motorjev preizkusijo prav vsi
ljubitelji bencinskih hlapov. "Uspehi Tima so že sedaj nekaj neverjetnega. Povzročil je pravo
evforijo med Slovenci in sedaj gledajo motokros tudi tisti, ki še lansko leto niso niti vedeli, da ta
šport obstaja. Ne smemo pa pozabiti še na ostale slovenske motokrosiste, ki se ravno tako
peljejo odlično. Klemen Gerčar, ki ima v svetovnem pokalu tudi svojo ekipo 62 Motosport, brata
Irt, Ian Oskar Katanec, Aljoša Molnar in drugi," pa dodaja Tomaž Kotar, ki sodeluje z Nastranom
pri MyTeam Motocross, pri katerem poizkušajo razbiti mit, da je motokros rezerviran le za premožnejše Slovence.

"V MyTeam Motocross bi predvsem radi ta šport približali in pocenili na način, da lahko otroci in mladi najamejo motor, se naučijo prvih zavojev ter tehnike. Z najemom prejmejo tudi vso zaščitno opremo in zaradi tega finančno breme za starše ni preveliko. Tako se lahko vozijo zgolj za zabavo in užitek, tistim, ki pa imajo tekmovalne ambicije pa pomagamo tudi pri naslednjih resnih korakih," je še dodač Kotar, ki z velikim navdušenjem spremlja zmagovito pot fanta iz Makol.

Na progi tudi veliko deklet

V Sloveniji ta edinstven šport, po mnenju obeh sogovornikov, še vedno ni na mestu, kjer si zasluži biti. Nastran ob uspehih Gajserja, ki so posledica več letnih odrekanj in trdega dela, meni, da je za še večjo popularizacijo motokrosa v Sloveniji potrebno le še nekaj malenkosti: "Potrebovali bi kakšno progo na Primorskem, da se pozimi ne bi bilo potrebno voziti na treninge na Hrvaško ali v Italijo. Potrebno bi bilo dati tudi veliko več možnosti amaterskim dirkačem. Da za štart ne bi potrebovali licence in bi se tako lahko amaterskih tekmovanj udeležilo več tekmovalcev."

Kot pri vseh športih mora biti za učinkovit razvoj potrebna usmeritev v najmlajše dirkače. Zanimiv podatek je, da se s športom, ki je pregovorno rezerviran za prave moške, ukvarja kar nekaj deklet. "Na progi Brnik, ki je odprta vsak dan, nas obišče veliko deklet, kot tudi mlajših punc. Nekatere so celo pogumnejše od fantov in iskreno povedano, jih pride več, kot smo pričakovali," zaključuje eden od ustanoviteljev Myteam Motocrossa, ki želi Sloveniji na inovativen način izdatno približati motokros.

"Šport, ki ponuja vse, od užitka do resnega treninga želiva popeljati na višji nivo, da bo stavek 'gremo na motokros', postal tako samoumneven kot bi rekli 'gremo igrati nogomet'," zaključujeta Nastran in Kotar.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 1
  • blueone 05:31 02.junij 2016.

    Tim Gajser is a great MXGP star!