Šport
24 ogledov

V ospredju bodo znova sprinti

Slovenski junakinji iz Ribinska – Katja Višnar (levo) in Vesna Fabjan. (Foto: EP EPA
Slovenski smučarski teki vstopajo v novo tekmovalno sezono z obilico optimizma in dobre volje, kljub številnim finančnim oviram. Nov zalet po odhodu Petre Majdič je reprezentanca dobila v Sočiju z olimpijskim bronom v sprintu.

Največje breme pričakovanj bo na nosilki olimpijske kolajne Vesni Fabjan in Katji Višnar, v ozadju pa bodo priložnost iskale tudi mlade tekmovalke. Zadnje podrobnosti pred pričetkom tekem svetovnega pokala v Kuusamu konec novembra ter v Lillehammerju v začetku decembra bodo člani reprezentance pilili v Skandinaviji. 

Ekipa za sezono 2014/15 večinoma ostaja enaka, izkušenim Fabjanovi, Višnarjevi in Alenki Čebašek se bosta vse bolj priključevali še Nika Razinger in Lea Einfalt, na čakalni listi je tudi Anamarija Lampič. V ekipi letos zaradi selitve v Avstralijo ne morejo več računati na Barbaro Jezeršek, ki je po sili razmer kljub izpolnjenim merilom ostala brez zaposlitve v športni enoti državne uprave.

Fabjan: Sprint bo paradna disciplina

Glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo v švedskem Falunu med 18. februarjem in 1. marcem, ki pa s klasičnim sprintom na sporedu ni najbolj pisan na kožo Slovenkam. Devetindvajsetletna Fabjanova ima kljub že osvojeni olimpijski kolajni visoke cilje tudi za nadaljevanje športne kariere: "Poleg SP moj veliki cilj ostajajo tudi tekme svetovnega pokala. Sprint bo paradna disciplina tudi v prihodnje, tekme na distancah pa bom vzela kot dober trening. Vse prevečkrat se zgodi, da sem preutrujena in če sam ne potegneš črte, jo potegne telo."

Višnar: Testi kažejo na napredek

Iz Skandinavije se je prek video konference oglasila Višnarjeva: "Tudi pri nas še niso zimske razmere in smo še vedno na rolkah tako kot v Sloveniji. Zelo zadovoljna sem s poletjem, velik napredek kažejo testi. Upam, da bom dobila potrditev na tekmah. Ne morem reči, da ne vem, kaj počne konkurenca. Nekaj 'dvobojev' sem imela z olimpijsko prvakinjo Maiken Caspersen Falla. V ospredju so sprinti, zaradi težav z astmo težko sprinte kombiniram z distancami."

Proračuna ne bodo presegli

Finančnim težavam se ni bilo moč izogniti, a v panogi vodstvu zveze pri varčevalnih ukrepih, ki bodo prizadeli tudi njih, ne bodo izrekli nezaupnice tako kot v alpskem smučanju. Novi predsednik panoge za tek na smučeh Janez Vodičar je zagotovil, da ne bodo presegli proračuna niti za evro. Pomanjkanje sredstev se odraža tudi na zelo veliki obremenitvi dveh serviserjev, ki skrbita tako za ženske kot moške, ki trenirajo z ženskami, ker niti nimajo svojega trenerja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.