Šport
136 ogledov

Velenjčani so na to čakali 16 let

Gorenje Velenje, pokal twitter RZS
Gorenje Velenje je po letu 2003 prišlo do nove pokalne lovorike.

Rokometaši velenjskega Gorenja so zmagovalci zaključnega turnirja za pokal Slovenije, potem ko so na finalni tekmi v Novem mestu premagali Krko s 24:20 (10:8). V tekmi za tretje mesto je bila Celje Pivovarna Laško boljša od Sviša iz Ivančne Gorice s 35:30 (16:14).

Izbranci primorskega strokovnjaka na velenjski klopi in nekdanjega slovenskega reprezentanta Zorana Jovičića so v odsotnosti nekaterih pomembnih svojih igralcev Nikole Špelića, Darka Stojnića, Tadeja Mazeja in Vida Levca že v sobotnem polfinalu pripravili lepo presenečenje in po decembru 2013 prvič premagali največje domače tekmece iz Celja, v velikem finalu pa so bili boljši od bojevitih in srčnih Novomeščanov, ki so se drugo leto zapored prebili v veliki finale.

Velenjska ekipa je drugič v zgodovini osvojila domačo pokalno lovoriko. Najboljša je bila tudi leta 2003, ko je v velikem finalu premagala Prule 67 z 29:25. Še osemkrat je igrala v finalu, a vselej ostala praznih rok. Sedemkrat je bila od nje boljša Celje Pivovarna Laško, enkrat pa Koper.

Celjska ekipa je doslej 21-krat slavila v tem tekmovanju, tri naslove ima Koper, dva Velenje, po enkrat pa sta zmagala Prule 67 in Hrpelje-Kozina.

Gorenje Velenje, pokal | Avtor: RK Gorenje Velenje RK Gorenje Velenje

"Ose" so dobro odprle finalno tekmo v dvorani Marof ter imele večji del prvega polčasa škarje in platno v svojih rokah. Z gibljivo obrambo so Velenjčani onemogočili najbolj udarne domače igralce, v napadu pa si navzlic manjšim napakam dokaj hitro priigrali tri gole prednosti. V 12. minuti so povedli z 8:5 in imeli do konca prvega polčasa nadzor nad gostitelji. Največ so vodili za štiri gole, ko je Vlado Matanović zadel za vodstvo z 9:5, na veliki odmor pa so odšli s prednostjo dveh golov (10:8).

Srčni in bojeviti Novomeščani so v drugem polčasu pritisnili z vsemi "topovi" in permanentno izvajali pritisk nad Velenjčani, ki so za zmago morali pokazati vse svoje znanje. V 33. minuti so po golu svojega "jokerja" Matanovića znova povišali na +4 (12:8), a gostitelji niso vrgli puške v koruzo, z zagrizeno predstavo so zelo hitro prepolovili zaostanek (11:13) in nekajkrat imeli priložnost, da razburljivo tekmo naredijo še bolj negotovo.

Gorenje CPL Pokal Pokal Slovenije Šport Zgodilo se je po petih letih in pol

V prelomnih trenutkih dvoboja pa so bili Velenjčani zelo zbrani, ko se je lomil izid so Jovičevi varovanci uveljavili svoje znanje in izkušnje ter po pravočasnih golih Domna Tajnika in Mihe Kavčiča ter obrambah vratarja Emirja Taletovića nagnili tehtnico na svojo stran. Izjemno pomembno vlogo pri zmagoslavju je imel Matic Verdinek. Celjan v velenjskih vrstah je to dokazal že na polfinalni tekmi, ko je "svojim" nasul devet golov, "vajo pa je ponovil" na finalni tekmi in Novomeščanom zabil sedem zadetkov. Poleg Verdineka se je izkazal Miha Kavčič s šestimi goli, v domači ekipi pa je bil najbolj učinkovit Grega Okleščen s štirimi zadetki.

Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran David Miklavčič, najboljši strelec je Verdinek (oba Gorenje), najboljši vratar pa Aleksandar Tomić (Krka).

Izjave po tekmi:

Zoran Jovičić, trener Gorenja: "Fantastično. Če bi mi pred desetimi meseci nekdo dejal, da bomo osvojili pokal in se borili za drugo mesto v državnem prvenstvu, mu ne bi verjel. Naše trdo delo je bilo poplačano. V pokalnem tekmovanju smo prehodili izjemno trnovo in zahtevno pot, krona vsega pa je zmagoslavje v Novem mestu. Čestitke mojim varovancem, ki so najbolj zaslužni za končno zmago, a tudi mojim sodelavcem in našim navijačem."

Vlado Matanović, rokometaš Gorenja: "V prvi polčas smo stopili nekoliko zadržano. Vedeli smo, kakšno težo nosi te tekma. Med polčasom smo se zbrali, vedeli smo, da moramo iti na vse ali nič. V drugem polčasu smo odigrali do zadnjih atomov moči in na koncu zasluženo slavili."

Robert Cvikl, trener Krke: "Moji igralci so pustili srce na igrišču, a tudi Velenjčani so v obrambi garali do zadnjih atomov moči. V napadu smo imeli nekaj več težav, ob kančku sreče in kakšni odbiti žogi v naše roke bi se morda lahko še bolj približali Velenjčanom, ki pa so zasluženo osvojili pokalno tekmovanje. Na tem turnirju so pokazali največ in jim iskreno čestitam za končno zmago."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.