Šport
13 ogledov

Veličasten sprejem za Vaskota

Vasilij Žbogar, sprejem Twitter
Jadralca Vasilija Žbogarja, ki se je z olimpijskih iger v Riu de Janeiru vrnil s srebrno kolajno v razredu finn, je danes v Izoli pričakala množica domačih navijačev in skupaj z Vaskotom, kot ga kličejo, proslavila naslov olimpijskega podprvaka.

Vasilij Žbogar je domačo Izolo še tretjič ovenčal z olimpijsko medaljo. Tudi ko je osvojil srebro v Pekingu 2008 in bron v Atenah 2004 ter osvajal odličja na evropskih in svetovnem prvenstvu, se je Izola veselila skupaj z njim. Nič drugače ni bilo danes, ko je večtisočglava množica na Velikem trgu pričakala domačega asa.

"Nič ni lepšega, kot videti toliko veselja skupaj," je bil ob pogledu na tako številčno množico, ki se je zbrala v središču Izole, ganjen Žbogar. Spomnil se je sprejema izpred štirih let, ko se je iz Londona vrnil nekoliko razočaran, zasedel je šesto mesto. "Tudi če niso dobri rezultati, pridete navijat. Ta medalja je za vas," je s cmokom v grlu dejal 40-letni jadralec.

Na slavju v Izoli se je za vso podporo in trud zahvalil tudi celotni svoji ekipi, ki je zaslužna za njegov uspeh. Tako kot v Riu je bil tudi v Izoli ob njem ves čas njegov deset let mlajši brat Jure. "Bratskega odnosa ni bilo, le trdo delo," je dejal Žbogar, njegov brat pa je na vprašanje, ali ga starejši kaj uboga, šaljivo odgovoril, da "skoraj niti ne".

Na odru pred Velikim trgom sta navijače prišla pozdravit tudi starša Žbogar ter žena Maja in sin Talin. Oče Slavko je tako v svojem imenu kot imenu jadralne zveze še enkrat čestital svojemu sinu za doseženo. Povedal je, da se s samo talentom, ki ga Vasilij nedvomno ima, ne doseže ničesar. Trud, garanje, podpora staršev in skupnosti - to je tisto, kar šteje.

"Odrekel sem se vsemu, ampak zdaj je vse poplačano," je še o srebrni medalji iz Ria dodal Žbogar, ki se je kot nemalokrat prej obregnil tudi ob svoje pridobljene kilograme. Kot je povedal, bo moral na dieto, čeprav se sicer počuti dobro. A ta bo vsaj za čas slavja na stranskem tiru. "Danes ne rabim diete, spili bomo kaj, pa bo," se je še pošalil.

Na željo Žbogarja, njegove družine in na povabilo Igorja Kolenca, župana Občine Izola, se je sprejema v Izoli udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je srebrnemu olimpijcu podaril protokolarno darilo in se mu zahvalil za vse, kar je naredil za Slovenijo. "Danes ne slavijo le Izolani, slavi in časti te cela Slovenija," je bil kratek predsednik Pahor.

Žbogar se je sicer najprej ustavil v avtokampu Jadranka, od koder se je do središča mesta odpravil v družbi Ribarjev. Sprejem so Izolani pripravili kot vrhunec ribiškega praznika, ki je trajal od petka. V središču mesta se je kulinarična in glasbena zabava nadaljevala z nastopi domačih glasbenikov, slavje pa se je nato preselilo v prostore Jadralnega kluba Burja.

Komentarjev 1
  • izRODEk 22:55 21.avgust 2016.

    Vasko, sram te bilo, da se objemaš s Pahorjem, govnom jednim. Zelo si me razočaral!