Šport
20 ogledov

Veszprem v zaključku zlomil Celjane

celje gorenje superpokal Saša Despot
Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v prvem kolu evropske lige prvakov (skupina B) v gosteh izgubili z madžarskim Veszpremom z 22:32 (11:16). Celjani bodo naslednjo tekmo igrali v soboto, 6. oktobra, ko bodo v dvorani Zlatorog gostili španski Atletico Madrid.

Aktualni madžarski prvaki so se v novo evropsko sezono podali s številnimi okrepitvami, med katerimi so Laszlo Nagy, Chema Rodriguez, Cristian Ugalde in Marco Oneto, in z jasnim ciljem - uvrstitvijo na zaključni turnir v Kölnu. Na drugi strani je mlada celjska ekipa na prvo tekmo v najelitnejšem evropskem tekmovanju prišla nekoliko oslabljena. Še več skrbi je imel celjski strateg Vladan Matić po uvodnih minutah, ko se je poškodoval Luka Žvižej in predčasno končal tekmo. Kljub temu, da so Madžari prvi polčas dobili s 16:11, so Celjani v nadaljevanju imeli kar nekajkrat priložnosti, da izenačijo, nezbranost v napadu pa so znali domačini izkoristiti in do konca tekme so prišli do visoke zmage.

Celjani so srečanje bolje začeli. Ne glede na to, da je v prvi minuti Žvižej zgrešil sedemmetrovko, je v tretji minuti gostujoče moštvo v vodstvo popeljal Sebastian Skube. Pivovarji so v deveti minuti povedli še s 3:2, nato pa so Madžari po dveh napakah nasprotne ekipe prišli v vodstvo. Najprej je izenačil Ugalde, Rodriguez je Veszprem povedel v vodstvo (4:3), po zadetkih Nagyja in Tamasa Ivancsik pa so imeli že tri gole prednosti (7:4). Alem Toskić je v 16. minuti še zadel za znižanje na 5:7, a so nato rokometaši Veszprema razliko počasi višali. Do konca prvega polčasa so Celjani skušali znižati zaostanek petih golov, a trda madžarska obramba jim ni dovolila, da bi se približali.

žvižej celje gorenje superpokal | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Veszprem je v nadaljevanju po zadetku Mirsada Terzića povedel že s 17:11, nato je uspel Celjanom delni izid 5:0 in po zadetkih Gašperja Marguča, Žige Mlakarja, Boruta Mačkovška, Toskiča in še enkrat Mlakarja se je na semaforju izpisalo 17:16. Gosti so v 37. minuti imeli priložnost, da izenačijo, po zapravljeni priložnosti Celjanov in hitrem protinapadu Rodrigueza pa je Veszprem znova prišel do višjega vodstva (18:16). Celjani bi v naslednjih minutah lahko rezultat izenačili, neizkoriščene priložnosti pa so Madžari spreminjali v zadetke in držali minimalno prednost.

Petnajst minut pred koncem je Ivancsik svojo ekipo popeljal do vodstva 22:19, do večje prednosti pa Veszpremovi igralci niso mogli tudi po zaslugi dveh zaporednih obramb Matevža Skoka. Do nekoliko večje prednosti so Madžari prišli po nekaj slabših celjskih minutah in deset minut pred koncem srečanja je bilo na semaforju 24:20. Celjani pa še naprej niso znali žoge spraviti mimo razpoloženega hrvaškega reprezentanta Mirka Alilovića, sicer nekdanjega vratarja Celja, domači pa so prednost iz minute v minuto višali. Pet minut pred koncem je bilo po dveh golih Petra Gulyasa in Gergöja Ivancsika 28:20 v korist gostiteljev. Do konca tekme pa so madžarski rokometaši povsem nadigrali celjsko zasedbo in ji prizadejali poraz z desetimi goli razlike.

Velenje zanesljivo do prve zmage

gorenje superpokal | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Slovenski rokometni prvaki so zmagovito začeli najbolj imenitno klubsko tekmovanje na stari celini, v uvodni domači tekmi so na kolena spravili ruske podprvake iz Sankt Peterburga. Izbranci Branka Tamšeta so po izenačenih uvodnih dvajsetih minutah v nadaljevanju zaigrali odločno, s hitro igro pa so povsem zasenčili neizkušene tekmece iz drugega največjega mesta v Rusiji. V slovenski zasedbi je bil najbolj učinkovit Marko Bezjak z devetimi zadetki, medtem ko je Klemen Cehte prispeval sedem golov.

Velenjska zasedba bo v prihodnjem krogu gostovala pri makedonskem Metalurgu, ki je v tej sezoni povsem slovensko obarvan. Barve zasedbe iz Skopja branijo Miladin Kozlina, Renato Vugrinec in Tadej Matijašič, tekma pa se bo v soboto, 6. oktobra, pričela ob 18. uri.

Skupine

Slovenska predstavnika se nadejata uvrstitve v drugi del tekmovanja. Slovenski prvak iz Velenja bo igral v skupini C, v kateri so tudi danski Bjerringbro-Silkeborg, poljski Vive Targi Kielce, francoski Chambery, ruski Sankt Peterburg in makedonski Metalurg Skopje, celjska pa v skupini B. V njej so nemški Kiel, madžarski Veszprem, španski Atletico Madrid, švedski Sävehof in romunska Constanta.

V skupini A bodo nastopili francoski Montpellier, ruski Čehovski medvedi, nemška Flensburg-Handewitt in HSV Hamburg, španski Reale Ademar Leon in srbski Partizan Beograd, v skupini D pa španska Barcelona, hrvaška Croatia Osiguranje Zagreb, švicarski Kadetten Schaffhausen, nemški Füchse Berlin, madžarski Pick Szeged in beloruski Dinamo Minsk.

V ligi prvakov bodo nastopili številni slovenski rokometaši. Najbolj množična slovenska kolonija je v Montpellierju, kjer igrajo Vid Kavtičnik, Dragan Gajič in Primož Prošt ter makedonskem Metalurgu iz Skopja, kjer nastopajo Miladin Kozlina, Renato Vugrinec in Tadej Matijašič. Na veliki evropski sceni bodo nastopili še Uroš Zorman (Vive Targi Kielce), David Špiler (Croatia Osiguranje Zagreb) in Nik Tominec (Kadetten Schaffhausen).

Liga prvakov, skupinski del, 1. kolo:

MKB Veszprem KC : RK Celje Pivovarna Lasko 32:22 (16:11)

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Skok, Kastelic, Mlakar 3, Marguč 4 (1), Žuran, Janc, Razgor 2, Toskić 3, Ranevski, Skube 2, Poteko 1, Zelenović, Mačkovšek 4, Lekai 3 (1), Žvižej.

Veszprem: Fazekas, Alilović, Gulyas 2, G. Ivancsik 2, Schuch, Csaszar 2 (2), T. Ivancsik 3 (1), Perez 2, Laluska 1, Nagy 3, Jamali 1, Ugalde 4, Rodriguez 5, Oneto 4, Terzić 3, Sulić.

 

Gorenje Velenje : Sankt Peterburg 35:22 (16:10)

Gorenje Velenje: Gajić, Taletovič, Melić 5 (1), Medved 3, Bezjak 9, Pucelj 1, Dolenec 3 (1), Cehte 7, Miklavčič 2, Gaber 1, Golčar 1, Dobelšek 1, Gams 1, Bajram, Nosan, Dujmovič 1.

Sankt Peterburg: Šitco, Kišov, Nasirov 1, Kuzmin, Laužin 1, Sanaškin 2 (1), Piškin 4, Niažura, Semenov 3, Čezlov 1, Novoselov 3 (1), Kiselev 1, Poljakov 3, Černki 2, Grigorjev 1.

Komentarjev 1
  • Murko Ne Povem Hehe 16:33 29.september 2012.

    Celje v prvi tekmi čaka ruski Sankt Peterburg.NAPAKA !!! NAPAKA !!! NAPAKA!!POPRAVTE POD SLIKO¨!!!!