Šport
9 ogledov

Viletta šokiral konkurenco, Ivici srebro

Klemen Kosi Soči 2014 olimpijski moški smuk
1/19
Stanko Gruden/STA
Zmagovalec superkombinacije je presenetljivo postal Švicar Sandro Viletta, ki je po smuku zasedal šele 14. mesto. S srebrom se je okitil Ivica Kostelić, z bronom pa Christof Innerhofer. Klemen Kosi je bil naknadno diskvalificiran zaradi napake na slalomu.

Slalomski del superkombinacije je odprl Klemen Kosi, ki je imel lepo priložnost, da bi z dobro vožnjo napredoval po lestvici. Ob zelo toplem vremenu se je proga namreč vseskozi mehčala in posledice so bile še izrazitejše kot na smuku. Mariborčan je sredi proge zdrsnil in se je tako moral vračati nazaj na progo, s tem pa si je pokvaril možnosti za vidnejšo uvrstitev.

Kot prvi od favoritov se je po strmini spustil Alexis Pinturault. Francoz je napadal s 23. mesta, a je tvegal preveč in odstopil. Na vrhu je tako ostal Slovak Adam Zampa. Naslednji kandidat za odličja, Natko Zrnčić-Dim, prav tako ni premagal Zampe, prišel je na takratno drugo mesto (+0,72). Tudi Ted Ligety ni ugnal presenetljivega Slovaka, ostal je tudi za Zrnčić-Dimom (+1,05). Postavitev Anteja Kostelića je še naprej zahtevala številne "žrtve", odstopil je tudi Peter Fill.

Kostelić ostal za Viletto

Zampo je s prvega mesta vendarle izrinil Sandro Viletta, Švicar je suvereno prevzel vodstvo (–1,14) in vrgel rokavico tekmovalcem za njim. Prva večja grožnja njegovemu času je bil olimpijski prvak iz Vancouvra Bode Miller. Američanu ni uspelo prehiteti niti Vilette, niti Zampe, zato pa je s tretjega mesta izrinil Zrnčić-Dima (+1,61). Tudi Carlo Janka ni posegel na vrh, zaostal je za vodilno trojico (+1,88). Nato se je nekoliko presenetljivo na drugo mesto zavihtel Italijan Christof Innerhofer (+0,47), toda ne za dolgo, saj ga je prehitel Ivica Kostelić (+0,34). Hrvat na postavitvi svojega očeta torej ni premagal vse konkurence, a je podal resno kandidaturo za stopničke.

Od zadnje šesterice je prvi "odpadel" Aksel Lund Svindal, hitro mu je sledil Max Franz, ki je odstopil. Naslednji je čas Vilette napadal Aleksander Aamodt Kilde, Norvežan je imel pred slalomom več kot sekundo naskoka pred Švicarjem, a je naredil veliko napako že na začetku, nato pa dokončno odstopil. Matthias Mayer je sicer prišel v cilj, a smukaški šampion ni posegel v boj za odličja.

Bank in Jansrud nista zdržala pritiska

Tako sta na vrhu ostala le še Ondřej Bank in Kjetil Jansrud. Čeh ni zdržal pritiska, z velikim zaostankom je zaostal za petimi predhodniki (+1,61). Jansrud bronu s smuka ni dodal novega odličja, saj je prišel na četrto mesto (+1,08), drugo kolajno pa omogočil Innerhoferju, ki je srebru s smuka dodal kombinacijski bron.

Kostelić je osvojil kombinacijsko srebro še tretjič zapored, skupno pa svojo že četrto kolajno na olimpijskih igrah. Vsa Kostelićeva odličja so srebrnega leska.

Superkombinacija (moški), izidi:

1. Sandro Viletta (Švi) 2.45,20
2. Ivica Kostelić (Hrv) +0.34
3. Christof Innerhofer (Ita) +0,47
4. Kjetil Jansrud (Nor) +1,06
5. Adam Zampa (Slk) +1,14
6. Bode Miller (ZDA) +1,40
7. Ondrej Bank (Češ) +1,64
8. Aksel Lund Svindal (Nor) +1,68 
 . Carlo Janka (Švi) +1,68
10. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +1,86
...
diskvalifikacija: Klemen Kosi (Slo) +5,43
...

Po smuku vodil Jansrud, Kostelić v igri, Miller v ozadju

 

Smukaški del superkombinacije se je odvil drugače, kot so pričakovali favoriti. Pomembno vlogo je igralo vreme, ki smučarjem z višjimi startnimi številkami niso dovoljevale, da bi se zavihteli na najvišja mesta. Temperature v Sočiju so namreč zelo visoke (več kot 15 stopinj Celzija), kar je pomenilo, da se je snežna podlaga, predvsem v spodnjem delu, hitro predrla.

Tekmovalci, ki so imeli številko višjo od 10, so bili že povsem nekonkurenčni. Prvo mesto je tako zadržal norveški smučar Kjetil Jansrud, ki je startal kot deveti. Na drugem mestu je Čeh Ondřej Bank (+0,14), ki je s kombinacijskim smukom opravil več kot odlično. Na tretje mesto se je prismučal olimpijski prvak v smuku, Avstrijec Matthias Mayer (+0,37), ki pa v slalomu nima veliko možnosti.

Ivica ostal v igri, Miller daleč zadaj

Tudi tekmovalci iz elitne sedmerice so si nabrali velike zaostanke. Carlo Janka, Alexis Pinturault in Natko Zrnčić-Dim so v cilj prispeli s precej več kot sekundo zamude za Jansrudom, Francoz in Hrvat celo več kot dve sekundi. Precej bolje kot našteti se je odrezal Ivica Kostelić, s številko 21 je prišel na sedmo mesto (+0,93). Za Ivico je bilo to odlično izhodišče, saj je slalomsko progo zakoličil njegov oče Ante, ki slovi kot postavljalec izjemno težkih prog. Tedu Ligetyju ni uspelo priti blizu Jansrudu (+1,93) tako kot njegovemu rojaku Bodeju Millerju (+1,43).

Kosi podrsal z bokom po snegu

Klemen Kosi se s številko 29 ni odrezal najbolje, z visokim zaostankom (3,17) je prehitel le enega predhodnika, Poljaka Macieja Bydlińskega. Po smuku je zasedal 30. mesto.

"Nekoliko bolje mi je uspel specialni smuk, to pa zato, ker sem v zgornjem delu kombinacijskega naredil napako v zavoju pred položnejšim delom. Tam sem preveč tvegal, smuči mi je 'zbilo skupaj' in sem tudi za hip nekoliko podrsal po snegu z bokom. Pri tem sem izgubil precej hitrosti, ki jo je treba prenesti v položnejši del. Do konca sem poskušal popraviti, kar je bilo mogoče. Glede na to napako je zaostanek še dokaj dober. Zdaj se moram osredotočiti na slalom. Ante Kostelić vedno postavi zahtevno progo, ki ima veliko zank, poleg tega pa je 'aritmična'. Trenutno sem 30., na slalomu bom moral nastopiti pametno in taktično zrelo," je po nastopu v smuku dejal Kosi.

Superkombinacija (moški), izidi (po smuku):

1. Kjetil Jansrud  (Nor) 1:53,24 
2. Ondrej Bank (Češ) +0,14 
3. Matthias Mayer (Avt) +0,37 
4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) +0,61 
5. Max Franz (Avt) +0,69
6. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,70
7. Ivica Kostelić (Hrv) +0,93
8. Christof Innerhofer (Ita) +1,06
9. Carlo Janka (Švi) +1,18
10. Dominik Paris (Ita) +1,22 
  . Beat Feuz (Švi) +1,22
12. Bode Miller (ZDA) +1,43
...
30. Klemen Kosi (Slo) +3,17
...

Komentarjev 1
  • maresem 08:28 14.februar 2014.

    Jaz mu jo res privoščim.