Šport
9 ogledov

Mayer prvak: "Miller mi je na gondoli dejal, da je živčen"

Bode Miller Soči 2014 trening smuk
1/16
Reuters
Med alpskimi smučarji so se za kolajne prvi spopadli smukači. Rahlo presenetljivo je slavil Matthias Mayer pred Christofom Innerhoferjem in Kjetilom Jansrudom. Oba glavna favorita sta ostala brez kolajne. Edini Slovenec Klemen Kosi se je uvrstil na 24. mesto.

Avstrijec Matthias Mayer je za svojo prvo zmago v najmočnejši konkurenci izbral najboljši trenutrek. Na olimpijskem smuku je ugnal oba favorita, tako Američana Bodeja Millerja, kot Norvežana Aksla Lunda Svindala. Še najbolj se mu je približal Italijan Christof Innerhofer (+0,06), bron je osvojil Norvežan Kjetil Jansrud (+0,10). Edini Slovenec Klemen Kosi je osvojil 24. mesto. 

Start prestavljen za 15 minut

Start smuka je bil prestavljen za 15 minut (8.15) zaradi okvare gondole. Ob progi je bilo sicer zelo malo gledalcev, skoraj povsem prazna je bila tudi ciljna arena. Kot prvi se je po strmini v smučarskem centru Roza Hutor spustil Američan Steven Nyman, brž ga je za več kot pol sekunde ugnal Kanadčan Jan Hudec. Oba je deklasiral Carlo Janka, v cilju je imel ogromno prednost (-1,78). Za Švicarjem je precej zaostal (+2,25) tudi Mariborčan Alek Glebov (nastopa za Rusijo), za sedem stotink pa je Janko ugnal Američan Travis Ganong. A slednji ni bil dolgo v vodstvu, hitro ga je prehitel Kjetil Jansrud (-0,31).

Norvežana je s prvega mesta izrinil Avstrijec Matthias Mayer, od Jansruda je bil hitrejši za desetinko. Prvi odstop smo videli ob nastopu Francoza Johana Clareya. Med najboljše se ni uvrstil Beat Feuz, Švicar je pred dvema letoma dobil tekmo za svetovni pokal na tokratni olimpijski progi. S številko 15 je nastopil Bode Miller, ki je bil na treningih najbolj prepričljiv izmed vseh smukačev. Toda Američan njemu na kožo pisanega zgornjega in srednjega dela ni odpeljal najbolje, v cilju je prepričljivo zaostal za Mayerjem (+0,52) in zaostal za petimi predhodniki. 36-letnik je na sobotnem treningu postavil kar za sedem desetink boljši čas, kot na tekmi.

Tudi Svindal prepočasen za Mayerja

Kot osemnajsti se je na progo pognal Aksel Lund Svindal. Norvežan je ostal za Mayerjem (+0,29), prepočasen je bil tudi za rojaka Jansruda. Tudi s tretjega mesta je bil hitro izrinjen, saj je rahlo presenetil Italijan Christof Innerhofer in prišel na drugo mesto (+0,06), štiri stotinke pred Jansrudom. Razvrstitev pri vrhu se nato ni spremenila vse do konca trideseterice in Mayer je že začel dobivati čestitke za rahlo presenetljivo olimpijsko zmago.

"Zame je olimpijski naslov v smuku nekaj največjega, kar športnik lahko osvoji. Nisem še nobena legenda, morda bom to nekega dne postal. Miller se je z mano peljal na gondoli in povedal mi je, da je živčen. Ko sem videl, da je v spodnjem delu izgubil vso prednost pred menoj, sem si rekel, da bi znal osvojiti medaljo, a zmage nisem pričakoval. Sem presrečen," je za TV Slovenija povedal olimpijski prvak Mayer. 

Precej počasnejši od Avstrijca je bil tudi prvak iz Vancouvra, Švicar Didier Défago (+1,56). S številko 33 je nastopil edini Slovenec na tekmi, Klemen Kosi. Za zmagovalcem Mayerjem je krepko zaostal (+2,75) in prismučal na 24. mesto.

"Vožnja mi je dokaj uspela. Na progo sem se pognal z veliko željo in odločnostjo. Nisem naredil nekih velikih napak, bilo je več manjših. Predvsem nisem naredil dobre priprave na skoke in sem v letu izgubljal čas. Iz sebe sem dal čisto vse, naslednjih pet minut sem komaj stal na nogah. Z nastopom sem zadovoljen. Glede Matthiasa lahko povem to, da je zelo dobro smučal na zadnjih tekmah, bil je dober tudi na težkem smuku v Kitzbühlu. Nihče izmed elitne sedmerice ni na vrhu, kar je morda posledica mehčanja proge v spodnjem delu," je po nastopu dejal mladi slovenski smučar.

Na novo podeljene kolajne

V Vancouvru je v kraljevski disciplini slavil Didier Défago, Švicar je imel minimalno prednost pred Akslom Lundom Svindalom in Bodejem Millerjem. Prav Američan je bil v zadnjih dneh korak pred konkurenco, česar pa na dirki ni uspel ponoviti.

Smuk (moški), izidi:

1. Matthias Mayer (Avt) 2:06,23
2. Christof Innerhofer (Ita) + 0,06
3. Kjetil Jansrud (Norwegen) +0,10
4. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,29
5. Travis Ganong (ZDA) +0,41
6. Carlo Janka (Švi) +0,48
7. Peter Fill (Ita) +0,49
8. Bode Miller (ZDA) +0,52
9. Max Franz (Avt) +0,80
10. Erik Guay (Kan) +0,81
...
24. Klemen Kosi (Slo) +2,75
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.