Šport
28 ogledov

Vlašićeva podarila kolajno Cerkvi

Blanka Vlašić Profimedias
Po olimpijskih igrah se je kar nekaj športnikov odločilo podariti svoja odličja.

Poljski atlet Piotr Malachowski je v Riu osvojil srebrno kolajno v metu diska, po igrah pa je svoje težko prigarano odličje dal na dražbo in s tem zbral dovolj denarja za operacijo triletnega dečka, ki trpi za rakom na očesu. "Moja srebrna kolajna je danes vredna veliko več kot pred tednom dni. Vredna je življenja in zdravja malega Oleka. Vsi si bomo delili ta uspeh," je ob koncu dražbe zapisal atlet, mladi bolnik pa je kasneje odpotoval na zdravljenje v ZDA.

Svoji kolajni se je odpovedala tudi bronasta hrvaška skakalka v višino Blanka Vlašić. Ta se ni odločila za dobrodelno gesto, ampak za zahvalo. Od leta 2011 se izjemna atletinja bori s poškodbo noge, v najtežjih trenutkih pa je po njenih besedah moč dobivala od Boga. V znak hvaležnosti je svojo kolajno zdaj podarila hrvaškemu narodnemu romarskemu svetišču v Mariji Bistrici - Majki Božji Bistrički.

"Zdaj skačem za Gospoda," je dejala Blanka Vlašić.

Številne dobrodelne note

Še kar nekaj športnikov se je v preteklosti odločilo podariti svoje olimpijsko odličje. Ukrajinec Vladimir Kličko je leta 1996 osvojil boksarsko zlato, 20 let kasneje pa ga je prodal za milijon dolarjev in z dobljenim denarjem financiral športne kampe za otroke.

Otylia Jedrzejczak je leta 2004 postala prva poljska olimpijska prvakinja v plavanju, svojo zlato kolajno pa je podarila za pomoč otrokom, ki zbolijo za levkemijo. Da so plavalci dobrega srca je pokazal tudi Američan Anthony Ervin, ki je osvojil zlato na 50 metrov prosto v Sydneyju, kasneje pa ga je prodal na eBayju, denar pa namenil žrtvam cunamijev po potresu v Indijskem oceanu leta 2004. Zanimivo je tudi dejstvo, da Ervin od 2003 do 2011 ni nastopal na plavalnih tekmovanjih, letos v Riu pa je ponovil dosežek izpred 16 let in osvojil zlato na 50 prosto. V karieri je osvojil tri zlate in eno srebrno olimpijsko odličje.

Na pomoč hčerki

Nekdanji ameriški hokejist Mark Pavelich, ki je leta 1980 sodeloval pri 'čudežu na ledu', ko je ameriška ekipa premagala takrat vrsto let nepremagljive hokejiste iz Sovjetske zveze, je svojo kolajno dal na dražbo leta 2014. Denar je potreboval za zdravljenje hčerke, ki je zbolela za rakom.

"Nisem mogel, da ne bi pomagal hčerki," je takrat izjavil Pavelich, ki je za zlato kolajno prejel 263.000 dolarjev.

Komentarjev 4
  • izRODEk 15:36 14.september 2016.

    Uboga punca. Namesto, da bi užila zadnje trenutke mladosti in uspehov, za katere je garala celo življenje (ona in ne imaginarni lik z brado nad oblaki), se zdaj posveča ideologiji, ki jo vodi mafijska organizacija RKC.RKC bi bilo ...prikaži več potrebno prepovedati povsod po svetu. Kot zločinsko organizacijo.

  • Tupamaros 09:32 13.september 2016.

    Medalje ni podarila cerkvi kot je to nesramno naslovljeno ampak romarskem svetišču.

  • Tupamaros 09:30 13.september 2016.

    Odločila se je po svoji vesti in to ni bedno. Beden si ti s svojim mnenjem.