Šport
20 ogledov

Vonnova iz Cortine z dvojčkom zmag

Lindsey Vonn EPA
Američanka Lindsey Vonn je na nedeljskem superveleslalomu ponovno ugnala vse tekmice.

Lindsey Vonn je s številko 19 izvedla popolni napad ter ob prihodu v cilj za 69 stotink sekunde prehitela Tino Weirather iz Liechtensteina. Tudi po nastopu Švicarke Lare Gut, ki je bila z zaostankom 1,31 sekunde prepočasna za stopničke, se razmere na vrhu niso spremenile. Nemka Viktoria Rebensburg je nato skočila na tretje mesto z zaostankom 1,15 sekunde.

Američanka je osvojila svojo že 75. zmago v svetovnem pokalu. Rekord slovitega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki na večni lestvici v absolutni kategoriji z 86 zmagami zaseda prvo mesto, se zdi zdaj še bolj dosegljiv. Stenmark, ki ima 11 zmag več od Vonnove, je dominiral v svetovnem pokalu v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Vonnova je že v soboto postavila mejnik z največ osvojenimi smukaškimi zmagami v svetovnem pokalu, ko je osvojila svoj še 37. smuk ter za eno smukaško zmago prehitela avstrijsko rekorderko Annemarie Moser-Pröll. Enaintridesetletna Američanka je osvojila še osmo zmago v tej sezoni svetovnega pokala, s katero je prevzela vodstvo v skupnem seštevku ter Gutovo prehitela za 45 točk. Vonnova tudi v superveleslalomskem seštevku premočno vodi s polnim izkupičkom 300 točk.

"Včeraj sem bila še nekoliko živčna, saj sem bila pod prevelikim medijskim pritiskom lovljenja Stenmarkovega rekorda. A danes sem bila na startu veliko bolj sproščena in sem bila v cilju zelo zadovoljna s svojim nastopom," je bila po vikendu v Dolomitih presrečna Američanka.

Gutova nezadovoljna

Manj zadovoljna je bila Gutova, ki Cortino zapušča kot nova druga smučarka, potem ko je s tretjim in petim mestom zapravila 50 točk zaloge pred Vonnovo: "Včeraj sem imela dobro tekmo, za današnjo pa tega ne bi mogla trditi. Ves čas sem imela občutek, da preveč drsim in da nikakor ne morem smučati dovolj hitro, kar bom skušala popraviti. Upam, da bo bolje že konec naslednjega tedna."

Dober spodnji del Štuhčeve

Prvi slovenski nastop je bil pri številki 28. Štuhčeva je bila na progi na vseh merjenjih vmesnega časa počasnejša od Vonnove, a je z dobrim srednjim in spodnjim delom ob cilju z zaostankom 2,25 sekunde vpisala takrat 12. čas. Mariborčanko je nato prehitela le Avstrijka Stephanie Venier (+2,18). Štuhčeva je tako prišla do svojega najboljšega superveleslalomskega izida v Cortini, potem ko je bila lani 21. Še četrtič v tej sezoni je pristala v prvi petnajsterici, tretjič je bila 13., boljša od 11. mesta s smuka v Val d'Iseru pa v tej sezoni še ni bila.

"Superveleslalom je bil tehnično zahteven. Zato nimamo nič grenkega priokusa, ni nobena katastrofa, nihče ni žalosten, da je bila Ilka znova 13. Iz tekme v tekmo napreduje. Nekaj stvari mora še popraviti in potem bo tudi prišel rezultat. Uvrstitve v prvo petnajsterico in tudi 17. mesto včeraj na smuku so povsem v redu rezultati. Je pa res, da ima še rezerve, kar je vsekakor dober občutek. Upam, da bo napake odpravila do smuka in superveleslaloma 6. in 7. februarja v Garmischu," je dejal glavni trener slovenske ženske ekipe za hitre discipline Aleš Brezavšček. Druga Slovenka Vanja Brodnik je odstopila.

Sledi Maribor z veleslalomom, na njem bosta tudi Ana Drev in Štuhčeva, ter slalomom za zlato lisico.

Superveleslalom, izidi: 

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:26,55 
2. Tina Weirather (Lie) +0,69 
3. Viktoria Rebensburg (Nem) +1,15 
4. Cornelia Hütter (Avt) +1,19 
5. Lara Gut (Švi) +1,31 
...
13. Ilka Štuhec (Slo) +2,25
...
- odstop: Vanja Brodnik (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno (22): 

1. Lindsey Vonn (ZDA) 900 točk
2. Lara Gut (Švi) 855
3. Frida Hansdotter (Šve) 661
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 580
5. Nina Loeseth (Nor) 496
...
38. Ana Drev (Slo) 147
42. Ilka Štuhec (Slo) 123
60. Maruša Ferk (Slo) 64
75. Ana Bucik (Slo) 39
83. Vanja Brodnik (Slo) 26
85. Katarina Lavtar (Slo) 20
88. Tina Robnik (Slo) 16
...

Superveleslalom (3):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 300 točk
2. Cornelia Hütter (Avt) 170
3. Lara Gut (Švi) 161
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 124
5. Tina Weirather (Lie) 116
...
17. Ilka Štuhec (Slo) 52
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.