Šport
3365 ogledov

Sobota za slavje, Slovenija ostala v boju za medaljo!

Slovenija - Bolgarija
1/23
Anže Petkovšek
Odbojkarji Slovenije so se za vstop v četrtfinale v Stožicah merili z Bolgari.

Reprezentanca Slovenije je bila proti Bolgariji v vlogi rahlega favorita, predvsem zaradi domačega parketa in številnih glasnih navijačev. Ta status je, kljub šoku v prvem nizu, uspela potrditi, slaviti s 3:1 in napredovati med osem najboljših na stari celini.

Varovanci Alberta Giulianija se bodo v četrtfinalu pomeril z Rusijo, ta je v osmini finala v Ljubljani gladko premagala Grčijo (3:0).

"Servis in blok sta bila danes perfektna, z blokom smo tudi zaustavili njihovega glavnega napadalca Cvetana Sokolova. Igrali smo taktično zelo dobro, tudi v prvem nizu, ki smo ga izgubili. Izgubljen niz je bila velika nevarnost, toda reakcija je bila fantastična, neverjetna. Bolgarski selektor je poskušal z menjavami zaustaviti naš ritem, toda ni mu uspelo. Res smo dobro servirali, pri tem se je izkazal predvsem Klemen Čebulj. Razliko pa je naredil blok, tako kot sem napovedal, da bo. Zdaj smo dobili še eno možnost, da se pomerimo z Rusi. Upamo, da smo se na prvi tekmi kaj naučili in da jih bomo ogrozili."
Alberto Giuliani, selektor Slovenije

Odbojkarji Slovenije so tekmo proti Bolgariji začeli zbrano, kot so obljubljali. Napak ni bilo, vse je delovalo, kot na obračunu dveh izenačenih tekmecev mora. Posledica tega je bila, da so po enakovrednem začetku prvi prišli do nekoliko bolj občutnega vodstva 17:14. Vodili so tudi z 20:16, 22:18, nato pa se je zgodilo tisto, kar se jim ne bi smelo. Zatresle so se jim roke, zapravili so tri zaključne žoge. Alen Pajenk jim je priboril še četrto, tudi te niso izkoristili, kar je kaznoval Todor Skrimov, ki je dosegel as, zatem pa so domači še storili napako v bloku in niz je pripadel tekmecev.

Ko so Bolgari na začetku drugega niza povedli s 5:1, so se navijači ustrašili, da je domačo ekipo nesrečno izgubljeni niz tako psihično načel, da ne bodo več konkurenčni. Toda to se ni zgodilo, po odmoru, ki ga je zahteval slovenski selektor, so na igrišče prišli kot prerojeni. Že na šesti tekmi sta bili ekipi izenačeni, nekaj trenutkov pozneje so Slovenci po bloku Tineta Urnauta vodili z 10:6, zato so imeli največ zaslug servisi Klemna Čebulja, med drugim je v tej seriji točk dosegel tudi dva asa. Slovenci so se povsem razigrali, po bloku Pajenka so vodili s 15:8, prednost pa tokrat vendarle ohranili do konca.

Na začetku tretjega niza so Bolgari prišli k sebi, a naleta tekmecev niso mogli zaustaviti. Do izida 10:8 so še nekako držali, a bloka Pajenka in Dejana Vinčića sta jih popolnoma demoralizirala. Razlika se je le še večala, Bolgari so bili povsem nemočni.

In njihova nemoč se je še nadaljevala. Na začetku so gostitelji z dvema zaporednima asoma Čebulja povedli s 3:0, nekaj pozneje tudi 5:1. Tonček Štern, ki je v drugem nizu zamenjal Mitjo Gasparinija, jih je povedel v vodstvo 11:6. Stožice so bile na nogah, za dodatno veselje z novim asom za 14:9 je poskrbel Čebulj. Slovenci so bili razigrani, tekmec nikakor ni našel protiorožja.

Slovenija - Rusija EP v odbojki Šport "Težko komentiram ta sistem, a lahko premagamo vsakogar"

Napredovali so Nemci, ki so v Apeldoornu ugnali gostitelje Nizozemce (1:3). Za vstop med štiri najboljše se bodo pomerili s Poljsko, ta je deklasirala Španijo (3:0). 

Vlogo favoritov so v Antwerpnu proti Čehom opravičili Srbi (3:0). Slednji se bodo udarili z Ukrajinci, ti so v tesnem obračunu ugnali domačine Belgijce (2:3).

Francozi so v domačem Nantesu brez težav izločili Fince (3:0) in bodo za polfinale igrali proti boljšemu iz dvoboja med Italijo in Turčijo.

EP v odbojki, osmina finala:

Slovenija - Bolgarija 3:1 (-25, 17, 16, 17)
Čebulj 17, Urnaut, Kozamernik po 11; Atanasov, Sokolov po 12.

Rusija - Grčija 3:0 (16, 15, 16)
Nizozemska - Nemčija 1:3 (-17, -22, 30, -23)
Poljska - Španija 3:0 (18, 13, 16)
Srbija - Češka 3:0 (29, 21, 18)
Belgija - Ukrajina 2:3 (-22, 21, 14, -18, -10)
Francija - Finska 3:0 (16, 23, 21)

NEDELJA:
Italija - Turčija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice