Šport
1408 ogledov

Vrsto let smo bili brez reprezentance, zdaj celo gostimo kvalifikacije

Slovenska reprezentanca v vaterpolu Žiga Kalan
V Kranju se bodo med 17. in 20. februarjem odvile kvalifikacije za Evropsko prvenstvo v vaterpolu.

Slovenska članska vaterpolska reprezentanca se bo po mnogih letih ponovno poizkušala prebiti na katero izmed velikih tekmovanj. Med 17. in 20. februarjem si bodo tako slovenski reprezentanti v domačem kranjskem Pokritem olimpijskem bazenu še četrtič poizkušali priboriti vozovnico za prvenstvo stare celine.

Slovenska reprezentanca v vaterpolu | Avtor: Žiga Kalan Žiga Kalan

Moštvo vodi Krištof Štromajer, ki je nekoč tudi sam okusil slast nastopanja na EP, sedaj pa svoje izkušnje poizkuša prenesti na mlajše generacije in upa, da bodo tudi oni nekoč imeli možnost nastopa na omenjenem tekmovanju.

Član naše reprezentance, ki se bo po devetih letih ponovno borila za EP, je še vedno tudi legendarni Matej Nastran, ki ima kot edini v moštvu izkušnje z nastopom na omenjenem tekmovanju. Izmed izkušenejših pa velja izpostaviti še kapetana Martina Puša, ki je med redkimi preostalimi, ki so že sodelovali v kvalifikacijah za velika članska tekmovanja.

Slovenska reprezentanca v vaterpolu | Avtor: Žiga Kalan Žiga Kalan

Ostali pa, razen redkih izjem, prav veliko izkušenj nimajo. Za polovico moštva je bila namreč nedavna prijateljska tekma s Švico sploh prvi uradni nastop za Slovenijo, na reprezentačnem seznamu pa bo na žalost manjkal tudi Jan Justin, najboljši strelec tekme s Švico, saj mu bosta poškodba in operacija preprečili nastop v Kranju.

Na omenjeni tekmi je novembra Slovenija s 15:10 ugnala Švico, z istim nasprotnikom pa se bo pomerila tudi v kvalifikacijah, kjer ji bosta nasproti stali še redni udeleženki EP zadnjih let, Nemčija in Francija, četrti nasprotnik pa je Belgija.

Slovenska reprezentanca v vaterpolu | Avtor: Žiga Kalan Žiga Kalan

Slovenska reprezentanca je sicer prvič na EP nastopila leta 1999 v Firencah, štiri leta kasneje smo na prvenstvu spremljali obe reprezentanci, saj je Slovenija prvenstvo celo gostila (moški so nastopali v Kranju, ženske pa v Ljubljani). Zadnji nastop članske izbrane vrste pa sega v leto 2006, ko je prvenstvo potekalo v Beogradu.

Slovenija je nato pred devetimi leti zaradi razpada stare vaterpolske zveze celo izgubila svojo reprezentanco, pred nekaj leti pa je bila Zveza vaterpolskih društev Slovenije (ZVDS) na novo ustanovljena in smatra domače kvalifikacije za EP kot začetek neke nove zgodbe slovenskega vaterpola.

Slovenska reprezentanca v vaterpolu | Avtor: Žiga Kalan Žiga Kalan

Ali si bo Slovenija še četrtič uspela izboriti vozovnico za najmočnejše evropsko tekmovanje, si bo kljub "koronskim časom" dalo ogledati v živo, sicer pa bo turnir moč spremljati v prenosih na Tržič TV in pa na spletu. Povezave bodo objavljene tako na spletni strani kot Facebook profilu ZVDS.

 

Seznam ekipe:

Benjamin Popović, Jaša Lah, Aleksander Paunović, Marko Gostić, Andraž Pušavec, Dejan Gostić, Jaka Štirn, Rok Bečić, Juš Vončina, Gregor Kos, Jaša Kadivec, Matic Rahne in Jure Beton (Triglav), Matej Rajšp, Aljaž Pevec (Graz), Matej Nastran in Gašper Fičur (Koper 1958), Blaž Briški, Martin Stele, Gašper Žurbi in Aleksander Cerar (Calcit Kamnik), Martin Puš, Enej Potočnik, Alishan Salihi in Alen Koso (Ljubljana Slovan).

Selektor: Krištof Štromajer, pomočnik selektorja: Jaka Mikoletič.

Komentarjev 1
  • Arminda_Hampton 12:55 12.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎