Šport
61 ogledov

Vtič: Upanje umira zadnje

skoki Ljubno Saša Despot
Maja Vtič je prišla do druge slovenske zmage na tekmah svetovnega pokala.

V zadnjem času ste bili v dobri formi. Ste pričakovali takšen uspeh?
V svetovnem pokalu sem nekako iz sezone v sezono postopoma izboljševala rezultate, niti sama pa nisem pričakovala zmage, toda vedela sem, da grem počasi proti vrhu. Lepo sem napredovala, se vsako sezono nekaj naučila, tako da nisem ponavljala starih napak.

Je zmaga tudi posledica domače skakalnice?
Danes prednost niti ni bil sam teren, temveč navijači, ki nam vedno dajo dodatno energijo. Ni pa da bi imele kakšno prednost zaradi poznavanja skakalnice, saj smo včeraj v bistvu prvič skakale na njej. Je pa res, da mi je zelo dobro uspel že moj prvi skok na njej, točno sem vedela kje pa kako je potrebno odreagirati, kar se je še posebej odrazilo pri drugem skoku, ki mi je resnično uspel. Ker sem se z napravo hitro ujela, sem lahko tudi izpustila kvalifikacije ter tako varčevala z energijo. To je pač prednost prvih desetih tekmovalk. Z nami je kar naporna sezona, še posebej zdaj pred Ljubnim, tako da je bil poudarek tudi na regeneraciji ter 'šparanju' kolen. Prvi današnji skok mi ja dal nato dodatno energijo, videla sem, da lahko dobro skočim, niti nisem bila obremenjena pred drugim skokom, zgolj skoncentrirana. Tudi trener mi je pred drugo serijo naročil, naj zgolj ponovim skok iz prve serije. Na samo tekmo pa smo se pripravljali isto kot na ostale. Poizkusili smo ne razmišljati, da je to domača tekma ter ustvarjati dodaten pritisk.

Kakšni so cilji v nadaljevanju sezone?
Moji cilji ostajajo isti. Uvrščat se med top 6. Je pa zdaj lažje, ko vem, da sem sposobna tudi zmagovat, je pa jutri že nov dan in Sara bo zagotovo še močnejša.

Ženski skoki so se v zadnjih letih zelo razvili. Kaj bi bilo morda še potrebno dodati?
Sama sem zraven pri skokih že od samega začetka. Ko sem začela, še ni bilo svetovnega pokala. So se pa ženski skoki od takrat zelo lepo razvili in še naprej se bodo, še marsikaj je za postoriti. Lahko bi se dodala kakšna ekipna tekma, več velikih skakalnic ter v prihodnosti tudi kakšna letalnica. Punce smo namreč glede tehnike že na zelo visokem nivoju, skoki so varni, prvih 30 bi brez težav skakalo večkrat na velikih napravah. To niti ni toliko na FIS-u, mislim da je bolj stvar organizatorjev. Seveda pa upam, da me bodo tekom moje kariere še kdaj spustili na letalnico. Upanje umira zadnje, bo pa najbrž potrebno počakati še vsaj kakšno leto. Je pa zagotovo deset najboljških skakalk sposobnih poleteti tudi na letalnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.