Šport
54 ogledov

Vuelta zanimiva, a brez Slovencev

tour de france 19. etapa alberto contador EPA
V Pamploni se v soboto z moštvenim kronometrom začenja 67. kolesarska dirka po Španiji. Letošnja bo zanimiva kot že dolgo ne, največ zanimanja bo gotovo požel domači adut Alberto Contador, ki se vrača po dopinški kazni. Žal na startu ne bo nobenega Slovenca.

Alberto Contador se je po dveletni kazni vrnil na dirki Eneco Tour v Belgiji in na Nizozemskem, čeprav mu profil dirke ni ustrezal, pa je že takoj dokazal, da med premorom ni počival. Kakšne posledice je pri njem pustila odsotnost, je težko napovedovati, vsekakor pa se ga mora uvrstiti v širši krog favoritov. Prav zanimivo bo videti, kako se bo kosal z Britancem Chrisom Froomom, enim od najbolj vročih kolesarskih imen poletja in za mnoge prvim favoritom dirke. Britanec se je na julijskem Touru pokazal v fantastični luči, zasedel drugo mesto, marsikdo je bil prepričan, da je bil celo močnejši od končnega zmagovalca, moštvenega kolega pri Skyu Bradleyja Wigginsa. Zdaj bo imel enkratno priložnost, da dokaže, da mu trenutno na vzponih ni para, je pa vprašanje, ali je zadržal formo z Dirke po Franciji. Froome bo vsekakor imel zelo velik motiv, tudi zaradi dejstva, da se mu je lani v Španiji zmaga za las izmuznila.

"Sezona je dolga, toda čutim, da sem dobro pripravljen. Dirka bo prav gotovo negotova do predzadnje etape, za nas pa je najvažnejše, da imamo dobro ekipo, kar nekaj naših kolesarjev je lahko čez dobre tri tedne v Madridu med najboljšimi," je dejal Froome, ki bo prvič v karieri nosil "kapetanski trak", prvič v karieri bodo za glavnega Wigginsovega pomočnika garali drugi: "To je zame nekaj novega, a v osnovi bo delo, ki ga bom opravljal, vendarle isto, še naprej bom vrtel padala. Kot kapetan ne čutim pritiska, tudi v ekipo zaupam in načeloma se izpolnjeni vsi pogoji za dober rezultat. Ta dirka zame pomeni veliko priložnost, da dokažem svojo kakovost."

Froome o Contadorju noče veliko govoriti. "Lahko govorim o sebi, o drugih ne bi, s Contadorjem doslej sploh še nisem tekmoval. Vsekakor vem, da bo imel ogromen motiv. To bo njegova prva večja dirka po vrnitvi in še domača po vrhu," meni Britanec, ki napoveduje, da etapnih zmag ne bo lovil, vse bo podredil boju za skupno razvrstitev. Bo pa etapne zmage v nekoliko okrnjeni sprinterski konkurenci lovil moštveni kolega Ben Swift.

In kdo bi se še lahko vmešal v boj za najvišja mesta v razvrstitvi? Prav gotovo še kakšen Španec. Juan Jose Cobo je nekoliko presenetljivo zmagal lani, tudi letos meri visoko, čeprav se bo moral potruditi, če bo hotel glavni kolesar ekipe Movistar, saj imata visoke cilje tudi Alejandro Valverde in mladi Kolumbijec Nairo Quintana, za katerega pravijo, da bi bil lahko ob Američanu Andrewu Talanskyju največje presenečenje dirke. Od španskih kandidatov za vrh je treba omeniti še Joaquima Rodrigueza, ki mu bo pomagal dvakratni zmagovalec dirke Rus Denis Menčov, in Igorja Antona. Med tujci naj bi pomembno vlogo igrali Belgijca Johan van den Broeck in Thomas De Gendt, italijansko čast naj bi reševal Damiano Cunego, francosko John Gadret, nemško Tony Martin.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.