Šport
24 ogledov

Z nizkim startom v travnato sezono

roger federer
1/8
EPA
Po koncu peščene sezone, ki se je zaključila z zgodovinsko zmago Rafaela Nadala na OP Francije, se teniška karavana seli na travnata igrišča. Travnata sezona se začenja s turnirjema v Halleju in Londonu, konec junija pa bo na sporedu najstarejši in najprestižnejši teniški turnir na svetu v Wimbledonu.

Roger Federer se vrača na prizorišče zločina, kjer je lani v štirih nizih premagal domačega ljubljenca Andyja Murraya in spotoma Novaka Đokovića izrinil s prvega mesta lestvice ATP. S tem je izboljšal rekord Peta Samprasa, ki je na prvem mestu preživel 286 tednov. Federer, ki je prepričan, da se lahko ponovno zavihti na teniški prestol, je na vrhu preživel 302 tedna.

Lanska zmaga Rogerja Federerja v Wimbledonu je bila že njegova sedma, s čimer je izenačil Samprasov rekord, ki je na sveti travi All England Cluba prav tako zbral sedem lovorik. Travnata sezona bo za Federerja bistvenega pomena. Švicar je na tej tradicionalni teniški podlagi vedno blestel in letos nujno potrebuje dobre rezultate, če želi popraviti slab vtis, ki ga je pustil v prvi polovici sezone.

Maestro je lani v Wimbledon prispel s štirimi turnirski zmagami, medtem ko je letošnja slika povsem drugačna. Švicar prvič po letu 2000 v London prihaja brez osvojene lovorike, letos pa je nastopil v enem samem finalu. Na mastersu v Rimu ga je gladko odpravil Rafael Nadal.

Federer resda ni več na vrhuncu svojih moči, a njegova zvezda še zdaleč ni ugasnila. Četrtfinalni poraz proti Jo-Wilfriedu Tsongaju na OP Francije ni tragedija, navsezadnje Federer v Parizu nikoli ni ravno blestel, več o njegovi formi pa bo jasno po koncu travnate sezone in turneje po severnoameriških igriščih Cinncinatija in Montreala.

Olimpijski prvak se vrača po poškodbi

Selitev na travnata igrišča bo zagotovo ustrezala Andyju Murrayju, ki se vrača v teniško karavano. Za Škotom je neprepričljiva peščena sezona, ki jo je zaključil z odpovedjo udeležbe na OP Francije zaradi poškodbe hrbta.

Murray je v karieri zbral tri turnirske zmage na travnati podlagi. Dvakratni zmagovalec turnirja Aegon Championship (ATP 250) je lani prvič zaigral v finalu Wimbledona, kjer ga je premagal Federer, Murray pa se je na istem igrišču maščeval mesec dni kasneje, ko je Švicarja porazil v dvoboju za zlato olimpijsko odličje. Murray bo v naslednjem mesecu eden tistih tenisačev, na katere bo potrebno še posebej računati.

Stavnice: Favorita Nadal in Đoković

Rafael Nadal je pred finalnim obračunom na OP Francije odpovedal nastop na pripravljalnem turnirju v Halleju. ''Letos ne bom mogel zaigrati v Halleju. Po vseh obračunih, ki sem jih odigral, so mi zdravniki svetovali, da si po Roland Garrosu privoščim nekaj počitka,' je pred nekaj dnevi na Facebooku sporočil Nadal. Španec bo travnato sezono začel v Wimbledonu, kjer je že petkrat zaigral v finalu (2006, 2007, 2008, 2010, 2011) in osvojil dve lovoriki (2008, 2010). Nadal bo v All England Club prispel z najboljšim izkupičkom zmag in porazov v letošnji sezoni (43-2).

Novaku Đokoviću ni uspelo, da bi postal osmi tenisač v zgodovini, ki bi osvojil vse štiri turnirje za grand slam, Srb pa bo novo priložnost imel v Wimbledonu, kjer je v preteklosti že zmagal (2011). Nole se - kot je bilo to v navadi v zadnjih letih - ne bo udeležil nobenega pripravljalnega turnirja in bo tako kot Nadal na travi prvič zaigral v Wimbledonu. Številka ena svetovnega tenisa bo tudi v Londonu eden glavnih kandidatov za zmago.

Najnevarnejši izzivalci

Med izzivalci najbolj izstopa Jo-Wilfried Tsonga, ki je v četrtfinalu Roland Garrosa po hitrem postopku odpravil Rogerja Federerja. Francozova igra, ki temelji na močnem servisu, prodornem forehandu in spretno igro pri mreži, na travnati podlagi pride še bolj do izraza, in Tsonga, ki je v Wimbledonu pred dvema letoma premagal tudi Federerja, predstavlja veliko grožnjo prvim favoritom.
David Ferrer na travi ni tako prepričljiv kot na trdi ali peščeni podlagi, toda Španec, ki je na Roland Garrosu prvič zaigral v finalu grand slama, je v karieri osvojil že dva travnata turnirja. Lani se je na sveti travi prvič prebil do četrtfinala, letos pa bo poskušal narediti še korak dlje.

Travnati specialisti stare šole

Posebno pozornosti si zalužita tudi veterana Lleyton Hewitt (32) in Tommy Haas (35). Slednji je lani v finalu Halleja presenetljivo ugnal Federerja, z odličnimi predstavami pa je navduševal tudi na Roland Garrosu, kjer ga je četrtfinalu izločil Đoković. Hewitt je nekdanji zmagovalec Wimbledona (2002) in čeprav se trenutno nahaja na repu prve stoterice lestvice ATP, je na travnati podlagi lahko še vedno nevaren.

''Outsiderji''

Na travi so že zmagovali tudi Tomaš Berdych, nekdanji finalist Wimbledona (2010) in zmagovalec Halleja (2007), Richard Gasquet, dvakratni zmagovalec Nottinghama (2005, 2006) in Philipp Kohlschreiber, zmagovalec Halleja (2011).

Trava velja za hitrejšo površino od trde ali peščene podlage, kar dobrim serverjem omogoča, da s pridom izkoriščajo svoj začetni udarec. Prav zaradi tega bo potrebno računti še na Juana Martina Del Potra, Milosa Raonica, Jerzyja Janowicza in nenazadnje Lukasa Rosola, ki je lani v drugem kolu Wimbledona šokantno premagal Nadala.

teniško igrišče wimbledon streha | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.