Šport
153 ogledov

Za konec še peto mesto slovenskega plezalca

Luka Potočar Epa
Potočar peti v olimpijski kombinaciji.

Luka Potočar je osvojil peto mesto na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu v novi olimpijski disciplini: kombinaciji balvani-težavnost. Dvajsetletni Jeseničan je bil po prvem delu kombinacije, balvanih, sedmi, v težavnosti pa je pridobil dve mesti za končno peto mesto.

Z moškim finalom olimpijske kombinacije se je tudi končalo evropsko prvenstvo v športnem plezanju v bavarski prestolnici.

Slovenska reprezentanca bo domov prinesla kar pet odličij. Janja Garnbret je postavila nov mejnik s tremi naslovi evropske prvakinje, zlatimi kolajnami v težavnosti, balvanih in olimpijski kombinaciji. Mia Krampl je v kombinaciji osvojila srebro, v težavnosti je bila četrta, Potočar pa je bil srebrn v težavnosti ter peti v kombinaciji.

Selektor zlate slovenske reprezentance Gorazd Hren je na uradni podelitvi po koncu moškega finala kot edini prejel posebno pohvalo, spominsko nagrado, ker je bila Slovenija s tremi zlati in dvema srebrnima odličjema kot reprezentanca najuspešnejša med vsemi ekipami na evropskem prvenstvu v športnem plezanju.

"Sem ponosen na tekmovalce, ker so si to priznanje res priborili, je lepo priznanje za njih, za ekipo, za vse nas, za Slovenijo, lepa gesta in lep dosežek," je dejal Hren.

Janja Garnbret | Avtor: Epa Epa

Avstrija na drugem mestu razpredelnice ima štiri kolajne, dve zlati, srebrno in bronasto, Poljska pa prav tako štiri - zlato, dve srebrni in bron.

Najuspešnejša evropska reprezentanca v športnem plezanju se bo 2. in 3. septembra predstavila domači javnosti na premierni tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kopru, kjer bodo tekmovali tudi vsi trije nosilci kolajn.

V kombinaciji so se tekmovalci rangirali po povsem novem točkovanju, najprej so se merili v balvanih in nato v težavnosti. Potegovali so se za skupni izkupiček 200 točk. Temu se je v sredo najbolj približala slovenska šampionka s skupnim izkupičkom 199,9 točke.

Po Janji Garnbret, ki je kot prva slavila med ženskami v olimpijski kombinaciji, je Avstrijec Jakob Schubert postal prvi evropski prvak v olimpijski kombinaciji z izkupičkom 175,6 točke. Čeh Adam Ondra, ki je vodil po balvanih, je v težavnosti splezal do drugega mesta in 170,8 točke, bron je pripadel olimpijskemu prvaku iz Španije. Alberto Gines Lopez je osvojil 151,7 točke. Potočar na petem mestu je imel na svojem računu 121,9 točke.

Potočar se je na tekmo uvrstil kot drugi v razvrstitvi po balvanih in težavnosti. V svoji paradni disciplini težavnosti je na Königsplatzu osvojil srebro. Medtem ko se je v balvanih, v katerem je letos znova začel tekmovati, prebil v svoj prvi polfinale na velikih tekmah in bil 14.

"Se mi zdi, da je bila ta tekma nekaj posebnega, prva takšna kombinacija s tem novim sistemom točkovanja. Se mi zdi, da je bilo tako, kot sem pričakoval, ko sem v balvanih zaostal za tekmeci, v težavnosti pa sem malce pridobil," je dejal Potočar.

Luka Potočar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislim, da bi v težavnosti za kombinacijo težko, kaj več naredil, v balvanih pa bi mogoče lahko naredil kakšno napako manj," je še dejal Jeseničan, ki se že spogleduje z nastopom na olimpijskih igrah čez dve leti v Parizu, ko bo glavni slovenski favorit za zapolnitev ene od dveh moških slovenskih kvot. Zaveda se, da mu v balvanih manjka predvsem izkušenj, kar namerava nadoknaditi v kvalifikacijah za olimpijske igre.

Prve olimpijske vstopnice za Pariz bodo delili avgusta 2023 na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.