Šport
132 ogledov

Za Mohoriča spust prekratek, proga malenkost predolga

sam bennett Epa
Najboljši Slovenec v 12. etapi dirke po Italiji je bil Matej Mohorič na 30. mestu.

Dvanajsto etapo kolesarske dirke po Italiji, ki se je začela v Osimu, po 214 kilometrih pa končala na dirkališču v Imoli, je v sprintu dobil Sam Bennett.

Kolesar ekipe Bora Hansgrohe tokrat v zaključku ni imel prave konkurence in se je zaslužene veselil svoje druge zmage na dirki.

Matej Mohorič | Avtor: Epa Epa
Spet je eno glavnih vlog igral slovenski as Matej Mohorič, ki se je v zadnjih kilometrih na spustu pridružil ubežnikoma Italijanu Diegu Ulissiju in Kolumbijcu Carlosu Betancurju - ta sta napadla na zadnjem vzponu, približno osem kilometrov pred ciljem (Ulissi je kmalu odpadel), ves čas narekoval ritem, toda tokrat si ni priboril dovolj prednosti, tako da ga je skupina približno 300 metrov pred ciljem ujela. Takrat je skočil 27-letni Bennett in si z dolgim sprintom priboril zmago, svojo 24. v karieri.

"Težka zmaga. Pred sprintom sta bila dva kolesarja pred nami, nisem vedel, koliko energije jima je ostalo, zato sem hitro začel sprint. To je bilo tveganje, ki pa se mi je obrestovalo. Imel sem različne informacije, kaj se dogaja z Elio Vivianijem, nisem vedel, da ga ni zraven, zato sem se osredotočil le na to, da zadržim prednost. Uspelo mi je, ta zmaga mi pomeni še več kot prva. To je tudi nova injekcija samozavesti," je bil na cilju zadovoljen Bennett.

Drugo mesto je osvojil Nizozemec Danny Van Poppel, tretje pa Mohoričev moštveni kolega Italijan Niccolo Bonifazio. Mohorič je etapo končal v glavnini, zasedel je 30. mesto, isto velja za vodilnega v skupnem seštevku Britanca Simona Yatesa, Jan Polanc in Domen Novak pa sta si nabrala zaostanek.

Etapa je bila v večji meri ravninska, zato so strokovnjaki napovedovali skupinski sprint. Pobeg petih italijanskih kolesarjev iz drugorazrednih moštev je bil bolj za reklamo, za zanimive zadnje kilometre pa so poskrbeli dež, veter, edini kategorizirani vzpon in pa nato še spust. Napadov v zadnjem delu ni manjkalo, poskušali so Nizozemec Tim Wellens, pa v slogu trase, ki je dvakrat zašla na stezo formule 1, Kolumbijec Sergio Henao Montoya, nato še Ulissi, Betancur in Mohorič.

A nihče si večje prednosti ni prikolesaril, predvsem za Slovenca je bil spust nekoliko prekratek, proga pa za kakšnih 300 metrov predolga.

Gorenjec je spet opozoril nase, napredoval pa je tudi v skupnem seštevku, zdaj je kot najboljši Slovenec na 32. mestu, za mesto je prehitel tudi Polanca, ki je tokrat zaostal tri minute in štiri sekunde.

Dirka po Italiji, 12. etapa:

1. Sam Bennett (Irs/Bora-Hansgrohe) 4:49:34
2. Danny van Poppel (Niz/LottoNL-Jumbo)
3. Niccolo Bonifazio (Ita/Bahrain-Merida)
4. Baptiste Planckaert (Bel/Katjuša-Alpecin)
5. Jurgen Roelandts (Bel/BMC Racing Team)
6. Michael Moerkoev (Dan/Quick-Step Floors)
7. Manuel Belletti (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)
8. Clement Venturini (Fra/AG2R La Mondiale)
9. Florian Senechal (Fra/Quick-Step Floors)
10. Enrico Battaglin (Ita/LottoNL-Jumbo)
...
30. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Merida) isti čas
78. Jan Polanc (Slo) + 3:04
163. Domen Novak (Slo/Bahrain Merida) 14:08

Skupno:

1. Simon Yates (VBr/Mitchelton-Scott) 51:57:55
2. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) + 0:47
3. Thibaut Pinot (Fra/Groupama-FDJ) 1:04
4. Domenico Pozzovivo (Ita/Bahrain-Merida) 1:18
5. Richard Carapaz (Ekv/Movistar) 1:56
6. George Bennett (NZl/LottoNL-Jumbo) 2:09
7. Rohan Dennis (Avs/BMC) 2:36
8. Pello Bilbao (Špa/Astana) 2:54
9. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe) 2:55
10. Fabio Aru (Ita/UAE Emirates) 3:10
...
32. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Merida) + 26:33
33. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 27:32
151. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 2:15:24

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice