Šport
25 ogledov

Za Ruando z enim, za Kongo z drugim imenom

Daddy Birori a.k.a. Agiti Taddy Etekiama Kongo Ruanda Facebook
Afriška nogometna konfederacija (CAF) je Ruando izločila iz kvalifikacij za Afriški pokal narodov, ker je omenjena reprezentanca nastopila z nogometašem, ki ima "dvojno identiteto".

Vse skupaj je zakuhal v Kongu rojeni nogometaš, ki je za Ruando nastopal s (pravim) imenom Daddy Birori. CAF je v obrazložitvi odločitve zapisal, da Birori ni imel pravice nastopa za Ruando, saj v Kongu z drugim imenom igra za klub iz prestolnice - Kinšasa AS Vita. Pri nastopanju za ruandsko reprezentanco je navedel tudi drugačen datum rojstva. 

Za moštvo Kinšasa AS Vita je Birori nastopal pod imenom Agiti Taddy Etekiama. Zanimivo je dejstvo, da je Birori k Viti prestopil leta 2012, za Ruando pa igra že od leta 2009. Za izbrano vrsto je napadalec v 19 nastopih zabil šest golov. Predsednik ruandske nogometne zveze je dejal, da ne ve, zakaj je Birori v Kinšasi, sicer svojem rojstnem mestu, nastopal pod drugačnim imenom. 

Nekateri so očitno vedeli

Težave za Birorija (ali Etekiamo) so se začele, ko sta se pred kratkim v drugem krogu kvalifikacij za Afriški pokal narodov (ACN) srečali prav izbrani vrsti Ruande in Konga. Tekmo je dobila Ruanda in se uvrstila v sklepni del kvalifikacij za ACN, po pritožbi poražencev pa je CAF izničil zmago Ruande in v tretji krog kvalifikacij poslal Kongo.

Birori oz. Etekiama je sedaj suspendiran iz vseh nogometnih aktivnosti do 17. septembra, ko ga bo zaslišala komisija CAF. Od sklepa komisije bo odvisna sledeča kazen za nogometaša. Vsekakor je čudno, da je napadalec v rojstnem mestu nastopal pod lažnim imenom. Kinšasa ima resda več kot devet milijonov prebivalcev, toda očitno so mnogi dobro vedeli, da je Etekiama v resnici Birori. A to so razkrili šele tedaj, ko je nogometaš pomagal poraziti reprezentanco svoje domovine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.