Šport
74 ogledov

Za slovo od elite zmaga

Gašper Krošelj EPA
Slovenska hokejska reprezentanca je na zadnji tekmi svetovnega prvenstva elitne skupine dosegla prvo zmago. V Ostravi je premagala Dansko z 1:0 (1:0, 0:0, 0:0).

Tekma med Slovenijo in Dansko ni imela več pravega tekmovalnega značaja. Danci so si že prej zagotovili obstanek, Slovenci pa so že v nedeljo vedeli, da leta 2016 ne bodo člani elitne skupine. Za kaj takega bi morali že pred tekmo z ZDA, na kateri so kljub dobri igri izgubili, doseči kakšno točko, ki bi jih še obdržala v igri za obstanek.

Tako pa so se izbranci Matjaža Kopitarja danes lahko le poslovili od najzvestejših navijačev, ki so jih v kar lepem številu v prvih enajstih majskih dneh spremljali v Ostravi. Vsaj za konec so se jim oddolžili tudi z zmago in prvič na SP so vsi skupaj slišali Zdravljico po koncu dvoboja. Obenem pa so prekinili tudi ne prav blesteč rekorden niz - dosegli so prvo zmago na SP elitne skupine po 15 zaporednih porazih in prvo po uspehu nad Latvijo v Bratislavi 2011.

Čeprav je bila tekma teoretično miroljubna, sta obe ekipi pokazali željo, da prvenstvo končata kot zmagovalki. Sprva je imel nekaj več dela Gašper Krošelj, ki so ga Danci z nekaj nevarnimi streli preizkusili v uvodnih minutah. Sledile so napadalnejše slovenske minute, proti Sebastianu Dahmu pa so prvi bolj konkretno merili Jan Urbas, Žiga Pance in dvakrat po protinapadih Rok Tičar, a je bil danski vratar zbran. V deseti minuti pa je le klonil: po silovitem strelu Sabahudina Kovačevića od daleč je pred vrati smer ploščku spremenil Pance in poskrbel za slovensko vodstvo z 1:0. Nadaljevanje ni bilo posebej razburljivo, rahlo premoč so imeli Danci, najnevarnejši je bil poskus Nicolasa Jensena, a je po prvi tretjini ostalo pri minimalnem vodstvu Slovenije.

Slovenci bi lahko za trdnejše vodstvo poskrbeli takoj po nadaljevanju tekme v drugi tretjini. Najprej je bil pred golom Urbas, a je s pol metra meril čez vrata, v naslednjem napadu pa je Pance dobro zaposlil Roberta Saboliča, ki pa je bil sam pred golom, a obrnjen s hrbtom proti vratarju in ni dobro meril. Danci so nato vzpostavili ravnotežje, ekipi sta si priigrali še po nekaj polpriložnosti, ki pa niso bistveno razgibale ritma tekme.

O značaju tekme govori tudi podatek, da so sodniki prvo izključitev dosodili šele v 43. minuti, v prednosti so bili Danci, a se je Slovenija dobro branila. Nekoliko nevarnejša strela sta nato proti tekmecem usmerila še Blaž Gregorc in Marcel Rodman, pri Dancih pa je bil najbolj konkreten Patrick Bjorkstrand. Danska je ob koncu sicer pritiskala, tudi brez vratarja v zadnji minuti in pol in imela še nevarno akcijo tik pred iztekom tekme, izid iz prve tretjine pa se ni več spremenil.

Za Slovenijo se je z današnjim dvobojem tako končal osmi projekt sodelovanja med najboljšimi na svetu; naslednja priložnost za druženje z elito bo spet leta 2017, če bodo slovenski hokejisti čez eno leto uspešni na drugoligaškem SP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.