Šport
102 ogledov

Začel se je tretji največji športni dogodek leta

golf turnir
Globalno gledano je Ryderjev pokal v golfu tretji največji športni dogodek leta po svetovnem prvenstvu v nogometu in zimskih olimpijskih igrah.

Dvoboj med Evropo in ZDA, ki se bo začel danes v bližini Pariza, si bodo ogledali ljubitelji golfa v več kot 180 državah po vsem svetu.

Na prizorišču, igrišču National, prireditelji v treh dneh pričakujejo 270.000 gledalcev, še posebej veličastno pa bo dogajanje ob začetnih udarcih na prvi luknji, kjer je na tribunah prostora za 6500 gledalcev.

Tekmovanje v Ryderjevem pokalu poteka po sistemu "match play" (igra na luknje) in je razdeljen na tri igre. V petek in soboto se bodo igralci merili v "fourballih" (s štirimi žogicami) in "foursomih" (v četvero), v nedeljo pa je na vrsti še dvanajst posamičnih dvobojev.

Zmago izpred dveh let branijo ZDA, ki so dobile 26 od 41 odigranih dvobojev za Ryderjev pokal. Trinajst zmag je slavila Evropa, dva dvoboja pa sta se končala z neodločenim izidom. ZDA so v tem stoletju od osmih dvobojev zmagale le dvakrat - 2016 s 17:11 in 2008 s 16,5:11,5, nazadnje pa so v Evropi slavile 1993.

Barve Evrope bo zastopalo dvanajst igralcev iz šestih držav, ZDA, ki so na stavnicah v prednosti, pa imajo v vrsti enajst članov, ki so uvrščeni med prvih šestnajst na svetovni računalniški lestvici.

PGA Šport Woods slavil prvič po letu 2013

Kaj je matchplay, fourball in foursome? 

Dvoboj najboljših golfistov Evrope in ZDA za Ryderjev pokal se igra po sistemu "match play" in je razdeljen v podigre "fourball" in "foursome".

Match play (v prevodu igra na luknje), je igra za posamezno luknjo. Zmagovalec je tisti, ki dobi več lukenj. Gre za prvotno obliko golf tekmovanj.

Fourball (v prevodu s štirimi žogicami) je oblika igre, ki se igra kot match igra ali seštevna igra, s partnerji, kjer igralec in partner tekmujeta skupaj kot stran in vsak igra s svojo žogico, rezultat strani za luknjo pa je nižji rezultat od dveh igralcev na luknji.

Foursome (v prevodu v četvero) je oblika igre, pri kateri igralec in partner tekmujeta kot stran z izmeničnim igranjem ene žogice na vsaki luknji. S partnerjem morata izmenično izvajati prvi udarec na luknjah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice