Šport
13 ogledov

Začenja se hokejski ples v ligi NHL

Boston Bruins Chicago Blackhawks NHL finale 6. tekma Stanley cup Reuters
Potem ko so večji del prejšnje sezone v elitni hokejski ligi NHL izgubili zaradi spora med vodstvom lige in klubi, se bo hokejski ples na drugi strani Atlantika tokrat začel po načrtovanem urniku.

Sezona, v kateri bodo naslov branili hokejisti iz Chicaga, se bo začela v noči na sredo po srednjeevropskem času.

Slovenija z enim predstavnikom

Potem ko se je Jan Muršak preselil v Rusijo v ligo KHL, ima Slovenija v elitnem tekmovanju znova le enega predstavnika, ki pa ima zato toliko večjo vlogo. Anže Kopitar je že več let eden najbolj prepoznavnih hokejistov v NHL in nosilec igre kraljev iz Los Angelesa, s katerimi je pred dvema sezonama osvojil prestižni Stanleyjev pokal, lani pa je v finalu zahodne konference njegova ekipa izpadla proti poznejšim prvakom.

Branilcu naslova Chicagu bo v noči na sredo pripadla čast prve tekme nove sezone, pred katero bodo na slovesnosti pod strop dvorane potegnili tudi zastavo za zmagovalca NHL. Njihov tekmec bo Washington, prvi dan nove sezone bosta na sporedu še tekmi Edmonton - Winnipeg in Toronto - Montreal. Los Angeles bo sezono začel v noči na petek v gosteh proti Minnesoti, dan pozneje kralje čaka še gostovanje pri Winnipegu, prva domača tekma bo v torek, 8. oktobra, proti newyorškim rangerjem.

Prekletstvo prvaka

Chicago je osvojil drugi naslov v zadnjih petih sezonah, zdaj pa bo skušal premagati še urok zaporednih zmag. Los Angelesu lani ni uspelo, zadnji klub, ki je slavil dvakrat zapored, je bil Detroit v letih 1997 in 1998.

Obetajo se novosti

V sezoni 2013/14 se hokejistom in ljubiteljem tega športa obeta nekaj novosti. Potem ko so s podpisom nove kolektivne pogodbe poskrbeli za finančni mir v hiši (salary cap, omejitev višine izplačil igralcem, je po novem postavljen na 64,3 milijona dolarjev), so se v NHL lotili še prenove igralnega sistema. V ligi je še vedno 30 moštev, ki pa ne bodo več razdeljena na dve konferenci s po tremi skupinami, temveč bosta v vsaki konferenci le še po dve večji skupini.

Kopitar Vojnov Williams Los Angeles Kings San Jose Sharks NHL | Avtor: Reuters Reuters
Na vzhodu sta nastali atlantska (Boston, Buffalo, Detroit, Florida, Montreal, Ottawa, Tampa Bay, Toronto) in metropolitanska (Carolina, Columbus, New Jersey, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia, Pittsburgh, Washington), na zahodu pa centralna (Chicago, Colorado, Dallas, Minnesota, Nashville, St. Louis, Winnipeg) in pacifiška (Anaheim, Calgary, Edmonton, Los Angeles, Phoenix, San Jose, Vancouver). V končnico se bodo uvrstila prva tri moštva iz vsake skupine in še naslednji dve iz vsake konference. Po novem bo ekipa Winnipega igrala na zahodu, Detroit in Columbus pa sta se preselila na vzhod.

Prepoved dolgega strela (icing)

Med spremembami pravil je najpomembnejše tik pred začetkom tekmovanja odobreno pravilo hibridnega prepovedanega dolgega strela (icinga) - po novem se bodo lahko sodniki odločili, da gre za prepovedani dolgi strel, še preden bo plošček dejansko prešel črto za golom, s čimer želijo preprečiti včasih nevarno dirko hokejistov, ko skušajo ustaviti plošček in se zaletijo v zaščitno ogrado. Če bo sodnik ocenil, da bo pri ploščku prvi igralec napadajoče ekipe, pa dolgega strela sploh ne bo piskal.

Olimpijska sezona

Pozimi bodo tekmovanje prekinili zaradi olimpijskih iger v Sočiju. Pogajanja za to, da se bodo lahko hokejisti iz svetovnih hokejskih velesil - in seveda tudi Anže Kopitar s Slovenci - udeležili tekmovanja pod petimi krogi, so bila dolga in naporna, nazadnje pa so odgovorni le sklenili dogovor in februarja bo NHL dobrih 14 dni mirovala. Naslov bodo v Sočiju, kjer imajo največ želje po najvišji stopnički nedvomno gostitelji, branili Kanadčani iz Vancouvra 2010. Morda pa bo pokal za olimpijskega prvaka tudi v tej sezoni edini, ki ga bodo dvignili Kanadčani - v domovini hokeja namreč že vse od leta 1993 čakajo, da bo Stanleyjev pokal spet končal pri katerem od njihovih klubov; zadnji je bil na vrhu NHL Montreal.

Stara rivalstva

Navijači v ligi NHL se že lahko veselijo dodobra uveljavljenega rivalstva med Pittsburghom in Washingtonom oziroma med največjima zvezdnikoma teh klubov Sidneyjem Crosbyjem in Aleksandrom Ovečkinom. Pri Edmontonu pa upajo, da bo prvo ime nabora Ryan-Nugent Hopkins poskrbel za prehod na višjo raven. Precej sprememb je tudi v ekipi kraljev; trije najpomembnejši členi, Kopitar, kapetan Dustin Brown in vratar Jonathan Quick, so ostali. Odšli so Rob Scuderi, vratar Jonathan Bernier, Dustin Penner in Brad Richardson, novinci pa so vratarja Ben Scrivens in Mathieu Garon, branilec Jeff Schultz ter napadalca Matt Frattin in Daniel Carcillo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.