Šport
18 ogledov

Žagar pred zadnjo dirko četrti

Matej Žagar (modra čelada) EPA
Predzadnja dirka serije Grand Prix je postregla z zmago Poljaka Jaroslawa Hampla, Matej Žagar je bil peti in tako dobil novih 12 točk za SP.

Matej Žagar se je v polfinalne vožnje uvrstil kot tretji iz rednega dela dirke, saj je tam zbral 11 točk. V loteriji polfinala se mu nato ni uspelo prebiti na prvi dve mesti, zato se je moral na koncu zadovoljiti s petim mestom. Ker je bil tokrat za kar šest točk boljši od Danca Nickija Pedersena, se je v skupnem seštevku zavihtel na četrto mesto. Pred zadnjo dirko, ki bo čez 14 dni v poljskem Torunu, ga od tretjega mesta, ki ga trenutno drži lanski prvak Britanec Tai Woffinden, tako ločijo le še tri točke.

Žagar je dirko pričel z drugim mestom, pred drugo vožnjo je kar dvakrat zamenjal motor, a je po slabem startu izvlekel eno točko. Po še enem drugem mestu, premagal ga je končni zmagovalec Hampel, je imel v rokah pet točk. V zadnjih dveh nastopih si je nato privozil dve zmagi in se brez težav uvrstil v zaključne vožnje.

V polfinalu je lahko startno izhodišče izbiral kot drugi, a ob njem so na startu stali zgolj vozniki, ki so že osvojili naslov svetovnega prvaka. "Kot se je izkazalo, sem bil v tej vožnji že malo ohlajen, saj sem imel res velik premor po svojem zadnjem nastopu, zdaj vem, da bi morali s svojo ekipo še bolj paziti na spremembo proge v tem času. Kljub temu sem več kot zadovoljen z osvojenimi točkami in še vedno odprto dirko za kolajne," je nastop ocenil Žagar, ki ima še vedno zelo naporen urnik: "Čez manj kot 24 ur me čaka praktično najpomembnejši nastop v poljski ekstra ligi, saj s svojim klubom gostujemo v Lesznu, kjer bomo odpeljali prvo od dveh finalnih lig in tokrat resnično upam, da nam bo uspelo, saj je to že naš tretji poizkus, da bi osvojili naslov poljskih prvakov."

Zmagovalec dirke, lanski podprvak Hampel, je po katastrofalni sezoni dobesedno eksplodiral in si na presenečenje vseh poznavalcev privozil maksimalni izkupiček točk, kar ga je katapultiralo med najboljšo osmerico. Pred to dirko je še vse kazalo, da se bo po mnogih letih moral posloviti od dirkanja med najboljšimi, saj je bil na zanj izjemno skromnem 14. mestu.

Na zadnji dirki v Torunu se obeta hud boj, tako za medalje kot za osmerico "preživelih" v seriji GP. V Stockholmu drugi GregHancock (125 točk) za svoj tretji naslov prvaka potrebuje deset točk, za preostali dve medalji pa se potegujejo Krzysztof Kasprzak (115), Woffinden (112), Žagar (109) in Pedersen (107). Pri izhodnih vratih pa je gneča štirih voznikov: Hampel in Šved Fredrik Lindgren imata po 87 točk, drugi Šved Andreas Jonsson točko manj, Avstralec Troy Batchelor pa jih je doslej zbral 85.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.