Šport
4 ogledov

Žagar slavil na preizkušnji za "sveti gral spidveja"

Speedway NV Evrope Borut Cvetko/Mediaspeed
Italijanski Lonigo bo še enkrat več z velikimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega spidveja. Lepa množica slovenskih navijačev je namreč spremljala veliko zmago Mateja Žagarja na dirki serije Grand Prix Challenge, s katero je slovenski matador le še dodatno potrdil svojo vozovnico za svetovno serijo tudi v sezoni 2015.

"Tukaj da vsak voznik še nekaj odstotkov zraven k tistim stotim, ki jih dajemo recimo na dirkah serije SGP, zato nastopanje na njih predstavlja tudi veliko tveganje, saj nikoli ne veš kaj bo kdo od tekmecev storil, da si pribori ta sveti gral spidveja, biti med najboljšo petnajsterico," je še pred dirko povedal Matej Žagar, ki zaradi izvrstnega dirkanja na letošnjih dirkah za VN, kjer je celo v boju za medalje, praktično ne bi rabil zagotavljanja svojega mesta preko kvalifikacij, a je kljub temu šel v boj: "Sprva sem celo mislil, da dejansko ne bi nastopil, ko pa se usedeš na motor, nadeneš čelado in potegneš iz starta, se na to pozabi, motivacija več ni vprašljiva."

24 ur kasneje nova dirka

"Nisem nastopil z najmočnejšimi motorji, saj bi to lahko na tej razmočeni progi lahko prej hendikep kot prednost, je pa vse delovalo perfektno, zato sem lahko tudi užival na motorju in si privozil zmago, ki je v svoji zbirki še nimam in mi tudi zato pomeni še toliko več," je bil po dirki vesel Žagar, ki se je že ozrl naprej na še točno en mesec trajajočo sezono.

"Že slabih 24 ur po tej dirki me čaka izjemno pomembna playoff dirka poljske profesionalne lige, ki nas lahko uvrsti v finale tega največjega ligaškega tekmovanja na svetu in res upam, da nam bo to uspelo, čez en teden pa se nadejam tudi vsaj ponovitev drugega mesta na VN Švedske v Stockholmu, še precej več rezerve pa imam potem na finalni dirki SGP serije, ki bo v poljskem Torunu čez tri tedne. Upam, da bom nabral čim več točk in potem bomo videli kaj se še da doseči."

Z drugim mestom si je elito prvič v karieri privozil tudi 29 letni Avstralec Jason Doyle, med elito pa ostaja tudi Britanec Chris Harris, ki se je veselil tretjega mesta. Žagar je prvo vožnjo pričel z drugim mestom, boljši od njega je bil le Danec Peter Kildemand. V drugo je Žagar potegnil iz starta kot drugi, nato pa pričel loviti vodilnega Harrisa, ki je klonil v drugem krogu, ko ga je slovenski voznik na zavoju prehitel kar po notranji strani proge.

Dodatna vožnja za končno slavje

Nekoliko presenetljivo je Žagar nato pri svojem tretjem startu klonil proti domačinu Nicolasu Covattiju. V preostalih dveh nastopih Žagar ni pustil presenečenja in je iz povsem notranjega položaja dvakrat izvrstno startal in že v uvodnem zavoju pojasnil, da je na tej dirki dejansko on najvišje postavljen voznik svetovnega prvenstva v tej sezoni. Tudi Avstralca Doyla, do takrat nepremaganega na dirki, je prehitel za skoraj polovico ravnine.

Z le dvema izgubljenima točkama si je po koncu dirke delil prvo mesto še z Doylom in Harrisom, ki ju je v tem vrstnem redu premagal tudi v dodatni vožnji za razvrstitev na stopničkah. Slavje in polivanje s šampanjcem se je lahko pričelo.

Grand Prix Challenge (Lonigo), izidi:

1. Matej Žagar (Slo) 13+3 točke,
2. Jason Doyle (Avs) 13+2,
3. Chris Harris (VBr) 13+1,
4. Maciej Janowski (Pol) 11,
5. Thomas H. Jonasson (Šve),
6. Nicolas Covatti (Ita),
7. Przemyslaw Pawlicki (Pol) vsi 10,
8. Peter Kildemand (Dan) 8,
9. Peter Ljung (Šve) 7,
10. Hans Andersen (Dan) 6.
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.