Šport
25 ogledov

Zaliv v Riu preplavile poginule ribe

Rio de Janeiro EPA
V sredo so v zalivu pred olimpijskim Riom de Janeirom našli na tisoče poginulih rib.

Omenjeni zaliv bo prizorišče olimpijskih jadralskih bojev, že dolgo pa velja za izredno onesnaženega. Glavna težava so neurejena kanalizacija ter odplake iz bližnjih favel.

Poginule ribe so bile pretežno sardine, plavale so med smetmi, na obalo pa jih je naplavilo v bližini letališča, približno 30 kilometrov od kraja, ki bo gostil olimpijske regate.

Večje jate poginulih rib so v zalivu odkrili že oktobra 2014 in februarja 2015, ko so skupaj odstranili več kot 12 ton rib. Pristojne oblasti krivijo tropsko vročino, a prebivalci Ria ostajajo skeptični.

"To ni naravno"

"To je zaradi onesnaženosti vode, to ni naravno. Voda je izredno onesnažena," je dejal Roger Texeira, 45-letni turistični vodič. Okoljevarstvene organizacije so posumile, da so ribe odvrgli ribiči, ki želijo večji zaslužek z bolj donosnimi vrstami ulova.

Mestne oblasti Ria si že dalj časa prizadevajo očistiti zaliv Guanabara, a hkrati priznavajo, da jim do olimpijskih iger to ne bo povsem uspelo. Olimpijski prireditelji na drugi strani zagotavljajo, da bodo tekmovanja v jadranju na omenjenem prizorišču varna in da športniki ne bodo izpostavljeni zdravstvenim tveganjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.