Šport
1980 ogledov

Zaskrbljujoča razkritja o Federerju

roger federer Reševalni pas/Twitter
Kondicijski trener miri visoka pričakovanja ob vrnitvi 39-letnega veterana.

Nekdanji prvi igralec sveta Roger Federer je vse bližji vrnitvi na teniška igrišča po dolgotrajni odsotnosti zaradi operacije kolena. Švicarski as, ki bo avgusta dopolnil 40 let, naj bi zaigral na prihajajočem turnirju serije 250 v Dohi, ki se prične 8. marca.

Federer se je v slogu vizionarjev za premor odločil tik pred izbruhom globalne pandemije koronavirusa. Okrevanje po dveh operativnih posegih se je nekoliko zavleklo, zato je odpovedal udeležbo na uvodnem grand slamu sezone za OP Avtsralije.

Po besedah kondicijskega trenerja Pierra Paganinija je telo njegovega varovanca pripravljeno na obremenitve, vendar je nerealno pričakovati, da bo takoj posegel po največjih lovorikah, kot se je to zgodilo v začetku leta 2017, ko se je vrnil po polletnem premoru.

Pierre Paganini | Avtor: Sven Thomann/Blick Sven Thomann/Blick
"Skupaj s celotno ekipo dolgo in trdo delamo. Da mora igralec, ki je v karieri odigral več kot 1500 obračunov, večkrat pod nož, je nekaj povsem običajnega. Roger ima zelo pozitiven pogled na svet. Dokler je lahko igral in treniral, se s kolenom ni preveč obremenjeval. Koleno mu je nagajalo že nekaj časa, vendar je imel stvari pod nadzorom s skrbnim načrtovanjem in posebnimi vajami. Ko se je odločil za operacijo, je nase prevzel vso odgovornost," je povedal Paganini.

"Velika razlika v primerjavi z letom 2016, ko si je vzel premor po Wimbledonu, so njegove mišice. Takrat so mišice ostale dokaj nedotaknjene, po tem premoru pa je prišlo do upada mišične mase. Mišice so v precej slabšem stanju, prišlo je do ekstremnega neravnovesja. Mišice niso prenesle tolikšne obremenitve, zato je potreboval več časa za okrevanje. Od prve (februar, op. a.) do druge operacije (julija, op. a.) je minilo kar nekaj časa," je povedal. 

Ob vprašanju, ali bo Federer pri 40 letih še konkurenčen Novaku Đokoviću, Rafaelu Nadalu in mlajšim izzivalcem, ni želel ugibati. "Prezgodaj je govoriti o tem. Nasprotniki so vse močnejši. Roger se zaveda, da je pred njim težka pot. Prepričan sem, da se ne bo mogel izogniti vprašanjem o upokojitvi. Za zdaj trenira normalno. Šele kasneje bomo videli, kakšen je njegov reakcijski čas. To je v tenisu ključnega pomena. Bomo videli, če se bodo koščki sestavljanke lepo sestavili. Vložiti je moral ogromno dela. Noro je sploh razmišljati o tem," je sklenil Paganini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.