Šport
136731 ogledov

Zasuk! Eden največjih vseh časov priklopljen na respirator, bori se za življenje

Anatolij Karpov Profimedia
Legendarni Rus se nahaja v umetni komi, kjer se priklopljen na respirator bori za svoje življenje.

Dolgoletni svetovni prvak ter eden najboljših šahistov vseh časov Anatolij Karpov je priključen na respirator, njegovo stanje pa naj bi bilo še vedno resno, je potrdila njegova soproga.

Iz Rusije so namreč prihajale številne nasprotujoče si informacije o stanju šahovskega šampiona (tudi da je z njim vse v najlepšem redu), potem ko so slednjega 29. oktobra našli nezavestnega pred vrati ruske Dume.

Karpov je bil prepeljan v bližnjo bolnišnico, kjer naj bi se še vedno nahajal v umetni komi s hudimi poškodbami glave, zdaj pa naj bi utrpel še vnetje pluč, zaradi katerega so ga priklopili na respirator.

Anatolij Karpov | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekateri bolj drzni ruski mediji so že takrat poročali, da se nahaja na intenzivni negi, kjer naj bi se zdravniki borili za njegovo življenje zaradi hude poškodbe glave (zlomil pa naj bi si tudi stegnenico).

Po medijih se je najprej pisalo, da naj bi šlo za fizični napad, saj naj bi eden izmed ruskih poslovnežev videl, kako se je skupina mladeničev spravila na Karpova, ki je sicer izvoljen poslanec ruske Dume, od leta 2006 predseduje komisiji za ekološko varnost in varstvo okolja znotraj državljanske zbornice, od leta 2007 pa je tudi član javnega sveta pri ministrstvu za obrambo.

Ruska Duma V umetni komi Šport Huje poškodovan ruski športni velikan, nezavesten je ležal pred Dumo

Druga teorija pa je omenjala padec zaradi vinjenosti, saj so po prihodu v bolnišnico pri legendarnem šahistu odkrili visoko stopnjo alkoholiziranosti.

Njegov asistent je namigovanja o napadu zanikal ter celo sporočil, da poškodbe niso resne in da je s šahovskim velemojstrom vse v najlepšem redu, zdaj pa je žena Karpova razkrila, da vse vendarle ni tako nedolžno, kot bi nekateri radi prikazali.

Karpov sicer velja za enega največjih šahistov vseh časov, potem ko je bil svetovni prvak kar deset let (1975-1985) ter kasneje še trikrat FIDE-jev svetovni prvak (1993, 1996, 1998). Trikrat je slavil na šahovski olimpijadi, kar 102 meseca pa je preživel kot številka ena svetovnega šaha.

Magnus Carlsen Svetovni prvak Šport Slovenka: "Gre za enega največjih škandalov"
Komentarjev 1
  • Burja 20:10 05.november 2022.

    Klasična novica iz Rusije! Ni znano, kdo ga je, kako, zakaj, ne kakšne poškodbe ima..Navadno so tudi kamere nedelujoče ob takšnih dogodkih, četudi je govora o dumi.