Šport
276 ogledov

Zelo obremenilni izsledki za domnevnega goljufa

Hans Niemann Reševalni pas/Twitter
V odmevni šahovski aferi z 19-letnim Hansom Niemannom v glavni vlogi se je pod drobnogledom znašlo več kot 100 dvobojev.

Ameriški šahist Hans Niemann, ki se je znašel v središč afere po obtožbi svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, naj bi po izsledkih spletne platform Chess.com goljufal v več kot 100 dvobojih, navaja britanski BBC.

Potem ko je Mednarodna šahovska zveza (Fide) odprla preiskavo domnevne goljufije 19-letnega Američana, je svojo preiskavo opravila tudi spletna platforma chess.com.

"Skupaj smo ugotovili, da je Niemann verjetno goljufal na več kot 100 spletnih šahovskih partijah, vključno z več dogodki z denarnimi nagradami," piše vodilna svetovna spletna šahovska platforma. Poročilo skupaj obsega 72 strani, od tega z več kot 50 prilogami, objavili pa so ga v torek zvečer.

Magnus Carlsen Svetovni prvak Šport Slovenka: "Gre za enega največjih škandalov"

Platforma je obenem zapisala, da kljub "statistično izjemnim" rezultatom, ni našla nobenih dokazov, da je Niemann goljufal v dvobojih v živo, vključno s tistim proti Carlsenu, ki je izzval celotno afero. Tudi BBC navaja, da po statističnih analizah enega vodilnih strokovnjakov za šahovske goljufije, Kennetha Regana, ni dokazov, da je Niemann kdaj goljufal tudi v dvobojih iz oči v oči.

Devetnajstletni velemojster je doslej priznal, da je pri 12 oziroma 16 letih dvakrat goljufal prek spleta, nikoli pa na uradnih tekmovanjih, kjer se je z nasprotnikom meril v živo.

Magnus Carlsen | Avtor: Epa Epa
Chess.com je 19-letnega Niemanna, ki po pisanju BBC trdi, da mu želi Carlsen (na sliki levo) uničiti kariero, sicer izključil že 5. septembra oziroma kmalu po prvih obtožbah. S tem se šahovska platforma brani predvsem pred pritiski norveškega svetovnega prvaka, čigar podjetje, ki je razvilo aplikacijo Play Magnus, nameravajo kupiti od Carlsena.

Preiskovalci so ugotovili, so v več kot 100 dvobojih Niemannove poteze preveč skladne z avtomatiziranimi orodji oziroma visokozmogljivimi šahovskimi programi. Petindvajset od teh dvobojev je mladenič predvajal tudi prek pretočnega spletnega programa Twitch.

Obenem so analizirali tudi Niemannovo hitro rast po lestvici klasičnega šaha, kjer je v dveh letih pridobil 750 mest. To so označili kot anomalijo, saj gre za "najhitrejši dvig po lestvici v modernem šahu, ki se je zgodil precej kasneje v življenju ter razvoju kot pri njegovih predhodnikih".

O največji šahovski aferi zadnjih let smo se pogovarjali tudi z elitno slovensko šahistko Lauro Unuk. Več o tem TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice